Advertisement

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde Bloomberg HT'de Yönetim Katı'nda konuğumdu. "14 Şubat Sevgililer Günü'nün Altınbaş için ayrı bir önemi var" diye söze giren İmam Altınbaş, "Mücevher sektörü için Sevgililer Günü, Anneler Günü, yılbaşı çok önemli günler. Altınbaş Mücevher'in yıllık cirosunun yüzde 35'ini bu günlerde yapıyoruz. Ama bu günler arasında Sevgililer Günü önde gidiyor. Her sene bir önceki Sevgililer Günü'ne göre daha fazla satışı hedefliyoruz" diyor.
Altınbaş'a göre mağazalaşma ve tasarım tarafında yaptıkları çalışmalar sayesinde 2012, yüzde 40 büyümeyle mücevherat sektöründe Altınbaş için altın bir yıl olmuş. Altınbaş, bu yıl da mücevherat sektöründe 110 adet olan mağaza sayılarına 30 adet yeni mağaza ekleyerek yüzde 30 büyümeyi beklediklerini anlatıyor.
Altınbaş'ın, holding cirosunun sadece yüzde 10'unu oluşturan mücevherat için iddialı hedefleri var. Altınbaş, "2013'te marka satın alma planımız var. Doğu Avrupa'da 100-150 milyon dolar civarında marka almak için yetki verdik. 2023 yılına kadar 1000 mağazaya ve 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" diyor. Aynı zamanda TOBB Türkiye Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı olan İmam Altınbaş'ın Almanya, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Katar ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu ülkelerde bu yıl 30 mağaza açmayı, 2023'te 1000 mağaza hedefini koymasının sebebi, Türk mücevherat sektörünün rekabet gücüne inancı.
Atınbaş, "Avrupa'da İtalya dışında Türkiye gibi mücevher üreten bir ülke yok. Mücevher üretimini markalaşmayla, üniversitelerle, tasarımla çok geliştirdik. Dünyanın mücevher tedarikçisi olma yolunda gidiyoruz. Ülke olarak hedefimiz birinci sıraya çıkmak. Dünyanın en gelişmiş mücevheratını da üretseniz % 50'si emektir. Biz hem teknolojiyi kullanıyoruz, hem de ucuz emekle birleştirince İtalya ya göre Türkiye daha avantajlı hale geliyor" diyor.

'TÜRKİYE'DE BANKACILIK YAPMAK İSTİYORUZ'
Altınbaş ile sohbetten öğreniyorum ki satın ama planları mücevherat sektörüyle kısıtlı değil. Altınbaş finans sektöründe de yurtiçinde bir satın alma planlıyor. "Mücevher babamızın işi olduğu için herkes bizi mücevheratçı, kuyumcu olarak biliyor" diyen Altınbaş, Altınbaş Holding'in mücevherat dışında finans, akaryakıt, enerji, lojistik, eğitim alalarında aktif olduğunu anlatıyor. Altınbaş, "Creditwest Bank ile yaklaşık 20 senedir Kıbrıs ve Ukrayna'da bankacıyız. Şimdi de uygun şartlar olursa Türkiye de bankacılık yapmak istiyoruz. Biz oturmuş, büyümesini tamamlamış bir banka değil, aldığımız zaman geliştirebileceğimiz bir banka düşünüyoruz" diyor.
"İşadamı satın alırken kazanmalı" diyen Altınbaş, Göztepe'yi bu mantıkla TMSF'den almış. Altınbaş, "Satın almayı fiyat tabanken yapmak lazım ki getiri, başarı imkânı daha fazla olsun. Örneğin, amatör takımı başarıya götürmek daha büyük olasılıktı. İşte bu yüzden Doğu Avrupa da mücevher markası bakıyoruz" diyor. Mücevher ve finans sektöründe Altınbaş Holding'den 2013'te satın alma haberleri gelebilir. Bu arada Altınbaş'tan duyduğuma göre halka arz hazırlıkları tam gaz devam ediyormuş. 2014'te mücevher ve enerji şirketleri için ciddi hazırlıkları varmış. Öncelik sırası ise Altınbaş Mücevher'deymiş.