Advertisement

Geçtiğimiz hafta Londra Finans Merkezi Başkanı Lord Mayor Alderman Roger Gifford İstanbul'daydı. İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner'ın ev sahipliğinde konsoloslukta düzenlenen davette konuştuğum Lord Gifford'a İstanbul'daki temasları sonrası, İstanbul'un 2023'te dünyadaki 10 finans merkezinden biri olma hedefine ne kadar yakın olduğunu sordum. Lord Gifford, "Hedef koymak güzel, ama elinizde bu kadar malzeme olduğunun temaslarım öncesi farkında değildim" dedi. Lord Gifford, "Aslında elinizde iyi yemek yapmak için her malzeme var; tek yapmanız gereken yemeği yapmak" diyordu.
Lord Gifford'a göre, İstanbul'u finans merkezi yapmak için siyasi irade mevcut, inşa edilen emlak projeleri yabancıları dahi kıskandırıyor. Yanı sıra hukuk, vergilendirme net olmalı, insan kaynağı çok önemli. İstanbul'un finans merkezi olma hedefine Londra Finans Merkezi olarak destek verdiklerini belirten Lord Gifford'a göre, "İstanbul Finans Merkezi" projesine hükümet altyapı olarak merkezi bir gövde atasa işler daha kolay işlermiş. Lord Gifford'a göre yakında devreye girecek olan Borsa İstanbul, "İstanbul Finans Merkezi" hedefi için atılmış çok doğru bir adım. Lord Gifford, "İMKB Başkanı İbrahim Turhan'ın, İstanbul'un bölgedeki borsalarla işbirliği yapması için hedefleri var, bu işbirliklerinin devreye girmiş ve çalışır olması İstanbul'un finans merkezi olması için çok önemli. 2015'te yapılacak G-20 zirvesi bu adımları değerlendirmek ve hedefte ne kadar yol alındığını ölçmek için uygun bir zaman" diyor. Lord Gifford ile sohbetten anladığım; İstanbul, bölgemizde Dubai gibi finans merkezi olarak başarılı olmuş şehirlerle rekabet etmek yerine "işbirliği" yaparak bölgede finans merkezi olabilir.


'Finansbank'ı satmış olmaktan hiç pişman değilim'

Binlerce bankacı yetiştirmiş olan Fiba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi'nde kurdukları finans mühendisliği bölümü ile İstanbul'un finans merkezi olma projesine destek veriyor.
Hüsnü Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi İstanbul Finansal Risk Yönetimi Laboratuvarı ve ATIG Menkul Değerler işbirliğiyle başlattığı "Geleceğin Yatırımcıları" projesini tanıtmak için BloombergHT'ye uğradı. Özyeğin Üniversitesi'nde finans mühendisliği bir master programı. Burada öğrenciler bilfiil Bloomberg terminalleriyle çalışıyorlar. Dolayısıyla bir bankada çalıştıkları zaman otomatikman adaptasyon süreci gerekmemiş oluyor. Bunun ürünlerini de hemen görmeye başlamışlar. Özyeğin Üniversitesi olarak Chicago Emtia Borsası'nın bir yarışmasında 383 üniversite arasında dünyada 10. olmuşlar.
Özyeğin Üniversitesi Finans Merkezi Direktörü Emrah Şener'den duyduğuma göre Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı ilk defa İstanbul'u finansal Ar-Ge merkezi yapmak için ciddi miktarda bir hibeyi Özyeğin Üniversitesi'ne aktarıp bu laboratuvarın kurulmasına ciddi bir destek vermiş. Bu finansal Ar-Ge merkezinde türev ürünün fiyatını belirleyecek algoritmalar ve yazılımlar geliştiriliyormuş. Özyeğin, "Türkiye'de algoritmalar olmadığı için bankada birçok konuda yabancı bankadan alınan fiyatın doğruluğunu mukayese edemiyoruz. Yani iki üç bankadan fiyat alıyor bizim bankacılarımız, en uygun fiyatla yapıyorlar. Özyeğin Üniversitesi'nde bu algoritmalar geliştiriliyor. Bir anlamda da finans merkezinin altyapısı oluyor" diyor. Bir sonraki hedefleri de yazılım ihraç etmekmiş. Çünkü Türkiye 2010 yılında dışarıdan finansal ürün yazılımlarıyla ilgili 800 milyon doların biraz üzerinde yazılım ithal etmiş.
Hüsnü Özyeğin'e Finansbank'ı satmış olmaktan pişman olup olmadığını soruyoruz. Özyeğin, "Hiç pişman değilim. Bu yıl Fiba Grubu'nun cirosu Finansbank'ı yakalayacak. Üstelik orada ben bankanın % 100 sahibi değildim. Ayrıca Fiba Grup'ta bankanın yanı sıra diğer şirketler ve Özyeğin Üniversitesi var" diyor. Özellikle Özyeğin Üniversitesi ile gurur duyan Hüsnü Özyeğin, İstanbul'un finans merkezi olması için gerekli insan kaynağının yetişmesi amacıyla destek vermekte kararlı. Özyeğin "Bizim gibi ülkelerde borsanın büyüklüğü GSMH'ye eşit ya da daha büyük olur. Biz çok gerisindeyiz. Borsa İstanbul ve İstanbul Finans Merkezi projesi bu büyüklüğe ulaşmamızı sağlayacak" diyor.