Advertisement

Geçtiğimiz hafta sonu Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde dünyada ve Türkiye’de büyümenin aritmetiği tartışıldı. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent‘in “Marka bir sözdür iyi marka iyi tutulmuş biz sözdür” cümlesi zirvenin en çok hatırda kalan sözlerinden oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son 10 yılda Türkiye’nin sözlerini tutarak markasını güçlendirdiğini anlattı. Dünyanın en tanınmış markalarından birini yöneten Kent, dünyanın büyüme aritmetiği konusunda Babacan ile aynı fikirde. Her zaman büyümesiyle ön planda olan BRIC ülkeleri, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin dahil bugün biraz yavaşlama sürecinde.

BÜYÜMEDE GÜVEN FAKTÖRÜ
Kent, “Amerika bu yıl büyüyecek ama yüzde 2’lerde kalacak, Avrupa’nın büyümediği ikinci yıl olacak. Dünyada gitgide büyümenin formülünü bulmak daha güç bir hal alıyor. Büyüyen ekonomiler ülkelerine daha iyi bir toplum ve refah sunabiliyorlar“ diyor. “Avrupa’nın bu yıl da büyümeyecek olması Coca- Cola’yı korkutuyor mu?” diye sorunca Kent, “Korkutmaktan ziyade, bütün şirketlerin bu zor ortamda, daha değişik, etkili planlar uygulayarak büyümeyi bulmaları lazım. Biz geri çekilmiyoruz, yatırımlarımıza Avrupa dahil olmak üzere devam ediyoruz” diyor. Değişik, etkili planlarla yatırımlar deyince 500 milyon dolarlık yatırımla bir bitkinin, şekerkamışının atıklarından şişe ürettiklerini, İngiltere’de obeziteye karşı bilinçlendirme kampanyası başlattıklarını anlatan Kent, “Büyümenin aritmetiğinde artık güven ve şirketin karakteri insanların markanız hakkında iyi konuşup konuşmadıkları çok önemli“ diyor.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ÇÖZÜM BULMALIYIZ’
Kent‘e, “207 ülkede bin küsur fabrikayı yöneten insanı ne korkutur, ne uyutmaz; kariyerinde nerede zorlandı, neden etkileniyor?” diye sordum. Kent en fazla kibirden korkuyor. “Nerede zorlandınız?” sorusuna, “İnsanların kariyerleri ülkelerin gidişlerinde inişler ve çıkışlar oluyor. Hem bireyler, hem şirketler, hem ülkeler için önemli olan inişleri de çıkışlar kadar iyi yönlendirmek, yönetmek“ diyor. Son zamanlarda en çok iklim değişikliğiyle ilgili olaylardan etkilendiğini belirten Kent “Avrupa’daki iklim değişiklikleri, dünyadaki birçok yerde olan doğal afetler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık beni en çok etkileyen konuların başında geliyor. Dünyada iklim değişikliğine hep birlikte devletler, şirketler, bireylerden oluşan altın üçgenle çözüm bulmamız gerekiyor“ diyor.