Advertisement

Geçtiğimiz hafta, Turkcell’in, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğinde hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesine dair son gelişmeleri Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ve TİSVA Başkanı Dr. Aziz Akgül‘den dinledik.

“Ekonomiye Kadın Gücü” hayata geçeli bir yıl olmuş bile. “Güçlü Kadın Güçlü Türkiye“ diyerek yaratılan sosyal borçlanma modelinde kadınlara sağlanan destek 1 milyon TL’ye ulaşmış. Koray Öztürkler’den duyduğumuza göre Ekonomiye Kadın Gücü Projesi’nden faydalanan kadın sayısı 65 bine ulaşmış, 4 yılda 100 bin kadına ulaşmak hedefleniyormuş. Yani daha programın birinci yılında hedefin yarısından fazlası gerçekleşmiş. Bu desteğin ötesinde bugüne kadar işlerini geliştirmeye dair eğitim almamış, finansal hizmetlere erişimi olmayan, kendi çevreleri dışında ürünlerini farklı kanallardan satma imkânı olmayan kadın girişimciler için hayata geçirilen yeniliklere bir yeni daha eklenmiş. Koray Öztürkler, “Kadınlarımıza sağladığımız ekonomi, eğitim, teknoloji desteklerine yenilik olarak pazarlama desteğini de ekliyoruz“ diyor. Bu yıl Birleşmiş Milletler’de de başarılı örnek olarak sunulan “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında, Diyarbakır’dan Muğla’ya, Ardahan’dan Tekirdağ’a Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınlar el emeği göz nuru ürünler üretiyor. Ancak projeye katılan 65 bin kadın girişimcinin ortak isteği, ürünlerini dünyaya ulaştırmak. İşte, Tukcell’in yeni açtığı Turkcell El Emeği Pazar Yeri de kadın girimcilerin bu isteğine cevap veriyor. Kadınları, ürünlerini dünyaya ulaştırmak için El Emeği Pazar Yeri’ne davet eden Öztürkler’e göre, Turkcell El Emeği Pazar Yeri sayesinde tüm Türkiye’den alıcılara direkt ulaşabilecek, daha çok üretecek, daha çok kazanacak. Ekonomiye Kadın Gücü kapsamında Turkcell El Emeği Pazar Yeri’nde ürünlerini sergilemek isteyenlerin www.ekonomiyekadingucu.co m’a girerek “Kadın Emeği Ürünleri”ni tıklaması yeterli. Hem internet sitesi üzerinden hem de SMS ile kolayca ilan bırakılabilen sitede yer alan el emeği ürünler duyarlı alıcıları bekliyor.

‘BALIK VERMEK YERİNE TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ’

“Ekonomiye Kadın Gücü” projesine İstanbul’dan dahil olarak mikrokredi desteği alan Güler Artuç, Turkcell El Emeği Pazar Yeri’nde kendi eliyle yaptığı seramik ürünlere yer veren girişimcilerden biri... Artuç, “İhtiyacım olan seramik boya ve seramik çamur malzemelerini alabilmek için 2012 yılında, maddi sıkıntımın olduğu bir dönemde, mikrokrediyle tanıştım. İhtiyacım olan 5.000 TL mikrokredi desteğiyle hayalimdeki seramik atölyesini açmayı planlıyorum. Atölye ile seramik sanatımı dünyaya, Türkiye’ye tanıtıp aileme katkı sağlayacağım” diyor. Hibe yardımların azaltılıp üretken olmanın teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen TİSVA Başkanı Akgül, “Ekonomiye Kadın Gücü projesinde son aşama olan El Emeği Pazar Yeri ile kadınlarımıza balık vermek yerine balık tutmayı öğretiyoruz“ diyor.