Advertisement

Finans merkezi olma yolunda adımlar atan İstanbul’un bulunduğu bölgede güçlenmesi gerektiğini söyleyen Bloomberg, “Güvenlik endişesi olmayan ve tercih edilen bir kent olmanız gerekiyor” tavsiyesinde bulundu

Dünyaca ünlü finans terminali, haber ajansı ve televizyon kurucusu Michael R. Bloomberg geçtiğimiz hafta Türkiye’deydi. New York’un 2002-2013 arası üç dönem boyunca belediye başkanlığını yapmış Michael Bloomberg’in, Salomon Brothers’da başladığı kariyerinde 1981 yılında kovulması ‘kendi deyimiyle’ başına gelen en güzel şeylerden biri olmuş. Aynı zamanda bir hayırsever ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Özel Temsilcisi. Michael Bloomberg ile Türkiye gezinde Türkiye’deki iş ortağı Ciner Medya’yı gezisi sırasında röportaj yapma fırsatı buldum. “Ciner Grubu çok iyi iş ortağı, daha çok haberi birlikte dünyaya ulaştıracağız” diyen Bloomberg İstanbul için oldukça iyimser. İşte Michael Bloomberg’in Türkiye izlenimleri:

Sayın Bloomberg sizi ağırlamak çok büyük bir keyif. Memnun musunuz BloombergHT’den şu ana kadar?
Teşekkürler, uzun süredir Ciner Grubu ile iş ortağı olmaktan son derece memnunuz ve daha fazla haberi size ulaştıracağız, sizin haberlerinizi de dünyaya ulaştırmanın yollarını beraber geliştireceğiz.

Zenginlik Asya’ya kayarken İstanbul ve New York gibi şehirler finansal merkez olarak daha rekabetçi olmak için ne yapabilir?
Sizin rakibiniz Londra değil örneğin New York da değil ve muhtemelen Şanghay, Singapur, Hong Kong ya da Tokyo da değil. Sizin rakipleriniz dünyanın bu kısmındaki diğer şehirler. Şunu yapmalısınız tercih edilen yer olmayı başarmalısınız. Güvenlik endişesi olmadan sokaklarda yürüyebilmeniz lazım. Eğer suç oranı yüksekse iyi insanları çekmek çok zor, siz iyi insanları çekin gerisi hallolur.

Şu an için finansal krizin bittiğini söylemek mümkün mü?
Her zaman finansal kriz var. Piyasalar iner çıkar, yeni ürünler gelir, yeni ürünler ortadan kalkar. Dünyanın finansalsisteme ihtiyacı var, eğer herkes için istihdam yaratacaksak birinin bunu finanse etmesi lazım. Bankaların sevilmediğini biliyorum. Basın bankaların üstüne gidiyor ama, sağlıklı bir bankacılık sistemi olmalı ki endüstri büyüyebilsin, insanlar istihdam edilebilsin ve kendi hayatlarını idame ettirebilsin. İstanbul’da Türkiye’de de bunu yapmanız lazım yoksa ekonominin geri kalanı büyüyemez. Bence asıl önemli olan şey girişimcilerin ihtiyacı olan tarz insanları bulabilmesi burada ve istedikleri finansmanı bulabilmesi. Bu da şu anlama geliyor; düşük suç oranı başta olmak üzere birçok faktör ile sağlıklı bir bankacılık sistemi.

NEW YORK'TAN ÇOK DAHA TEMİZ
Sokaklarda çok farklı genetik geçmişlerden gelen, farklı adetlerden geldiğini kıyafetlerinden anlayabildiğimiz, farklı diller konuşan insanları hem New York, hem de İstanbul’da görebiliyorsunuz. Ancak ben İstanbul’da şunu fark ettim New York’tan farklı olarak. Sokaklar da kaldırımlar da çok temiz. New York’ta insanlar kaldırımlara çöp atıyorlar. 3 gündür İstanbul’u otomobille geziyorum. Tek bir parça daha çöp görmedim. Caddeler çok temiz.

BOĞAZ'DA YÜZEN İNSANLARI GÖRDÜM
İstanbul’u, Tarihi Yarımada’yı çok sevdim. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çok ciddi bir şekilde suyu temizlemek için Haliç’i temizlemek için uğraşıyor. Yeraltından bir tünelle suyu temizlemeye çalışıyor. Öncelikle İstanbul Boğazı’nı gezdim. Yüzen insanları gördüm, bu bir süre önce mümkün değildi. Yani İstanbul’da bir şeyler daha iyiye gidiyor.

BU KENT BÜYÜK BİR GELECEK VAAT EDİYOR
Bizim sadece 200 yıllık, sizin ise 8 bin yıllık bir geçmişiniz var. Ama yine de ikisi çok fazla çeşitlilik gösteren şehirler. İnsanlar sokaklarda birlikte yürüyorlar ve farklı görünen, farklı konuşan insanlar var ve artık bunu korkutucu ya da düşman olarak görmüyorlar. Bu çeşitliliğin İstanbul’a çok büyük bir gelecek vaat ettiğini düşünüyorum. İstanbul’daki bu çeşitlilik içerisinde herkes kültüre, yeme içmeye, medyaya ve modaya katkılarda bulunabiliyor.

"EĞER BİR BANKAM OLSAYDI İSTANBUL'DA ŞUNE AÇARDIM"
11 Eylül’den sonra New York finans merkezi olarak düşüşe geçti mi?
Hayır bu doğru değil. New York doğru saat diliminde Kuzey ve Güney Amerika için aile dostu bir yer. İngilizce konuşulan bir yer çok kozmopolit bir yer. Çok fazla eğlence imkânı ve sizi geliştirecek şeyler var, eğer İstanbul'a bakacak olursanız. Dünyanın çok büyük kısmı içinde İstanbul’un şansı var. Çünkü çok fazla zenginlik ve çok fazla insan olan bir yerde. Belki çok fazla yeni ürünler var ama değişimin hızı o kadar yüksek ya her şey çok çabuk gerçekleşiyor. Teknoloji şuan da bunu mümkün kılıyor, bir yerde bir şey gördüğünüzde hemen onu adapte edebiliyorsunuz. Uzun bir süreçten geçmeden neredeyse bir gecede yapabilirsiniz. Bu yüzden ben çok iyimserim, eğer bir bankam olsaydı İstanbul’a bir şube açardım. Burada çok fazla potansiyel var.

İstanbul bölgesel bir finans merkezi olmak için uğraşıyor, bu hedefe ulaşmak için ne yapabilir?
En önemli nokta İstanbul'u kozmopolit yaşanabilir bir şehir kılmak. Bir kişiyi eğer ailesiyle yaşayamazsa, eşiyle kaldırımda, çocuğuyla parkta dolaşamazsa cezbetmeniz çok zor. Bu yüzden her şey iyi bir şehir kurmak için iyi insanları cezbetmekten geçiyor.  

DÜNYANIN 16. ZENGİNİ
Bloomberg, 73 ülkede bulunan bir dünya şirketi haline gelmiş olan gerçek zamanlı finansal veri sağlayıcısı Bloomberg LP’yi kuran bir isim. Bugün 33 milyar dolarlık servetiye dünyanın 16. zengini.