Advertisement

Geçtiğimiz hafta, 50 yıllık küresel araştırma danışmanlık şirketlerinden Frost&Sullivan, Aras Kargo’ya kargo sektöründe “Büyümede Mükemmellik Lideri” ödülünü verdi. Avrupa’da hareket liderliğinde sektörde en iyi uygulamaların ödüllendirildiği gecede Frost&Sullivan; hizmet kalitesinden ödün vermeden sektör ortalamasının üzerinde büyüdüğü için bu ödülü Aras Kargo’ya vermiş.
Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, Londra’da düzenlenen törende, ödülünü, tüm çalışanları adına alıken ödül alan tek kadın yönetici olması dikkatimizi çekti. Kendisine ödül veren Frost&Sullivan ortağı Sarwant Singh, “Dünyada kargo ve lojistik sektöründe tek kadın CEO’sunuz, sizi bu yüzden iki kere tebrik ediyorum” dedi.
Babası Celal Aras’ın rahatsızlığı nedeniyle kendini bir anda Aras Kargo’nun başında bulan Evrim Aras’ın kargo sektöründeki hikâyesi oldukça ilgi çekici. Evrim Aras, “Şirketi devraldığımda kasada eksi 200 milyon lira ve kaynak olarak da sadece kıymetli insan kaynağı vardı” diyor. Özellikle otomotiv sektöründe bırakın kadın yöneticiyi, kadın tüketicinin bile yeni keşfedilmekte olduğu günümüzde, erkek egemen kargo sektöründe Aras Kargo, Evrim Aras liderliğinde 2008’den beri yüzde 67 büyümüş. Frost&Sullivan; bütün dünyada kargo ve dağıtım sektöründe şirket büyümelerini araştırıp 2012 yılında sektör % 13 büyürken sektör ortalamasının üzerinde % 15.5 büyüme gerçekleştiren, ardından 2013 yılında da yüzde 9 büyümeye devam etmesiyle en hızlı büyüyen şirket olarak Aras Kargo’yu seçmiş.

ARAS KARGO AVRUPA’DA AVUSTURYA POST’LA BÜYÜYECEK
Bu ödül Aras Kargo’nun hedefi daha da büyütmesine engel değil, aksine Evrim Aras, “2014 için büyüme hedefimizi daha da yüksek koyduk. 2014’te % 17 seviyelerinde bir büyüme bekliyoruz” diyor. 2008 yılında şirket zor durumdayken başa geçen Evrim Aras’ın liderliğinde büyüme 2011 yılında İş Girişim’den % 20’lik hissesine 9.8 milyon dolar almasıyla önce hız kazanmış. 2013 yılında İş Yatırım’ın elinde bulunan % 20 hisse yanı sıra % 5 oranında hisseyi 69 milyon dolara almasıyla daha da ivmelenmiş. Evrim Aras, “Ortağımız Avusturya Post ile 30 yeni proje başlattık. Müşteriye ve operasyonel mükemmelliğe odaklanıyoruz. Yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2 yılda toplam 100 milyon dolar yatırım öngörüyoruz. % 25 ortağımız olan Avusturya Post ile dışarıya açıldık; öncelikli olarak Avrupa’daki bacağımızı güçlendiriyoruz” diyor. Frost&Sullivan’a göre, günde ortalama 300-400 bin arası gönderi yapan Aras Kargo’nun % 0.05 sevkıyat hatası ve % 0.03 hasarlı kargo bildirimiyle hizmet kalitesinden ödün vermemesi bu ödülü almasında da etkili olmuş. Frost&Sullivan analistleri raporlarında, “Aras Kargo böyle hızlı büyümeye devam ederse, 2-3 yıl içerisinde açık ara sektör lideri olur” diyor.

‘TEKNOLOJİSİ İLERİ OLAN LİDER OLUR’
Evrim Aras’la sohbet ederken öğreniyorum ki kendisi teknoloji geliştirmeye çok meraklı. Evrim Aras, “Bizim sektörde teknolojik olarak ileri olan önde olacak. Bu yüzden teknoloji geliştirme merkezi kurdum” diyor. Aras Kargo aynı zamanda Türkiye’nin yüzde yüz elektrikli araç filosunu kuran ilk Türk şirketi. Karbon salınımı yüksek olan bir sektörde hizmet verdikleri için çevreci politikalar kapsamında 5 milyon liralık bir yatırımla % 100 elektrikli ticari araç kullanarak % 10’luk bir tasarruf öngörüyorlar. Aras, “Kendi imkânlarımızla 39 adet elektrikli araç sayısına ulaştık. Henüz ülkemizde bir teşvik söz konusu değil. Teşvik olursa bu sayıyı çoğaltabiliriz” diyor. Doğrusu, erkek egemen sektörde kadın CEO liderliğinde Aras Kargo’nun çalışanlarına nefes alma tekniklerinden çevreci politikalarla büyümede rekor kırıp ödül alması, biz kadın gazetecilerin çok hoşuna gitti. Aras Kargo’nun büyüme hikâyesi, Dünya Ekonomik Forumu’nun dünyada hızlı büyüyen şirketlerin üye olduğu “Global Growth Companies” bölümünün de dikkatini çekmiş. Bu gidişle ilerleyen günlerde Aras Kargo’ya bir ödül de Dünya Ekonomik Forumu’ndan gelirse şaşırmayın.