Advertisement

Yabancı bankalar Hazine garantisine rağmen Türkiye’de altyapı projelerine ilgi göstermiyorlar. Örneğin 3. havalimanı için kredinin yerli bankalar tarafından sağlanacağı belirtiliyor. 3. köprü için de yerli bankalar kredi vermişti. Kredi derecelendirme kuruluşları bir projede dahi işler aksarsa Türk bankaları kötü etkilenir uyarısında bulunuyor. Siyasi etkiyle yapılan işlerde yer almaktan kaçındıkları için bu büyük altyapı projelerinden kaçınan aynı yabancılar, Türkiye’de enerji yatırımlarına ilgi duyuyorlar.

Geçtiğimiz hafta STFA Yatırım Holding’e ait enerji şirketi Enerya’ya İsviçreli Partners Group’un ortak olması bunun güzel bir örneğiydi. STFA Yatırım Holding Genel Müdürü Mehmet Ali Neyzi’den duyduğuma göre, Partners Group’un Enerya’ya yüzde 30 ortak olmasının 2 yıl sürmesinin nedeni Partners Group’un çoklu ortaklık yapısı ve birkaç kez de TL’de yaşanan devalüasyonun değerlemeleri değiştirmesiymiş. Enerya’nın yüzde 30 hissesini almakla Partners Group, Türkiye’de enerji yatırımları için ortak olarak Enerya’yı belirlemiş. 30 milyar Euro iş hacmi olan özel sermaye, altyapı ve gayrimenkul yatırım şirketinin 18 ülkede yatırımları var. Partners Group Özel Altyapı Yatırımları Bölüm Başkanı Brandon Prater’a, Türkiye’ye neden altyapıdan ziyade enerji yatırımıyla giriş yaptıklarını sordum. Prater, “Türkiye büyüyen bir pazar olduğu için enerji yatırımına ihtiyacı var. Talep tarafı ve hukuki altyapının güvenli olması yatırımı fizibıl yapıyor. Bu yüzden Türkiye pazarında enerjide ortak olarak Enerya’yı seçtik. Amacımız, her iki tarafın katkılarıyla Enerya platformunu yenilenebilir enerji, gaz dağıtım ve üretiminde geliştirmek” diyor.

HEDEF İGDAŞ

Anlıyorum ki bu ufak bir başlangıç. Özellikle Türkiye’nin büyümede sanayi yatırımlarına ağırlık verecek olması ortakları enerji yatırımları için daha da heyecanlandırmış. STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, “Esas bizim için büyük hedef, kazanç garantili yıllık 5 milyar metreküplük satışı ve 5.3 milyon abonesiyle Türkiye’nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ. Partners Group ile yaptığımız ortaklıkla İGDAŞ özelleştirmesi için elimizi güçlendirdik” diyor.

Enerya’nın; halihazırda 11 şehirde bugüne kadar yaptığı 450 milyon TL’lik yatırımla 6500 km’lik dağıtım ağı ve 800 binden fazla abonesi var. Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun’dan duyduğuma göre 2014 yıl sonu 1.5 milyar TL’lik ciro ve toplamda 2.8 milyar metreküplük satış hedefliyorlarmış. Dünyanın diğer bölgelerinde örneğin Meksika’da günlük 1.2 milyar mmbtu kapasiteye sahip boru hattı operatörü “Fermaca” gibi altyapı yatırımları olan Partners Group, Türkiye pazarında altyapı yatırımlarından önce İGDAŞ gibi büyük bir yatırım için hazırlık yapmayı tercih ediyor.

Partners Group’un bir diğer özelliği de bir ülkede yaptıkları yatırım süresinin ortalama 12 yıl olması yani özel sermaye fonları yaptıkları yatırımdan ortalama 3-5 yılda çıkarken daha kalıcı bir yatırım vaat ediyor. STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, “Uzun vadeli yatırımcı olmaları 72 yıllık bir şirket olan biz STFA’ya çok uydu” diyor. Büyük altyapı projeleri Türk bankalarındaki finansman kaynaklarını kullanadursun yılda 12 miyar dolar yatırım yapılması gereken Türk enerji sektörüne yabancı yatırımcı iştahının olması, ihale alıp kaynak sıkıntısından hayata geçirmekte zorlanan Türk şirketlerine fırsat olabilir.