Advertisement

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ekonomi Bakanlığı önderliğinde düzenlediği inovasyon haftalarını bu yıl İstanbul dışına taşıdı. İzmir, Ankara sonrasında 3’üncüsü Gaziantep’te 5-7 Kasım’da düzenlenen haftada katılım 8000 kişi ile Jennifer Lopez’in İstanbul konserine gösterilen ilgiyi yakaladı. Büyümeye hız vermek bütün dünyanın ajandasında; ancak şu ana kadar yakaladığı büyüme ivmesi ile dünya ekonomilerini kıskandıran Türkiye ekonomisi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin deyimi ile OVP’ye göre yıl sonu yüzde 3.3 onun tahmini ile yüzde 3.5 büyüyecek. Ancak bu oranla Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması mümkün değil. İşte Türkiye’nin büyümesini hızlandırmanın yolu inovasyondan geçiyor. Gayri safi yurtiçi hasıla 230 milyar dolardan 820 milyar dolara geldi. Ancak 4-5 yıldır bu alan etrafında dolaşmaya başladık. Bir türlü yüksek teknoloji ya da üst gelir seviyesindeki ülkeler ligine geçemiyor, atlamakta biraz zorlanıyoruz.

YÜKSEK TEKNOLOJİYE İLAVE DESTEKLER

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gaziantep İnovasyon Haftası’nda BloombergHT’ye verdiği röportajda şöyle anlattı: “Bunun tek bir sebebi var. Türkiye olarak bizim şu anda ihracatımızın içindeki yüksek teknolojinin payı; gelişmiş ülkelerde yüzde 25 ve üzerindeyken Türkiye’de yüzde 4 seviyesindedir. Türkiye, ileri teknolojiyi ihmal edip elde etmiş olduğu patentlerle üretmek yerine teknolojisini başkalarından transfer ederek fason üretici oldu. Türkiye eğer 2023 hedeflerine gidecekse fason üretici olarak bu hedeflere ulaşması mümkün değil. Onun için Türkiye’nin önümüzdeki süreçte, 2023 hedeflerinde dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olması için gerekli olan inovasyondur.” Teknoloji, tasarım, el sanatlarından gastronomiye inovasyonun konuşulduğu toplantılara Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu gibi isimlerin yanı sıra Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç gibi iş dünyasından isimlerin katılması dikkat çekiciydi. Ali Koç’a, özellikle toplantıların son günü Gaziantepli gençlerden ilgi büyüktü. Bence Ali Koç’un inovasyon konuşmasını Gaziantep’te yapması çok isabetli oldu. Gaziantepli çocukların enerjisi ve Ali Koç’a ilgisi müthişti.




Gaziantep’te
n Silikon Vadisi çıkarsa şaşırmam 

Gaziantepli öğrenciler çok girişkenler ve akıllı soru soruyorlar. Gaziantep Üniversitesi’nde başlatılan 4 aylık staj uygulaması öğrencilerin iş hayatına daha iyi hazırlanması açısından çok olumlu. Yukarda gördüğünüz fotoğrafı çeken Mehmet Özdemir, Gaziantep Ticaret Odası Lisesi Fotoğrafçılık Bölümü oğrencisi. “Gaziantep’ten Silikon Vadisi neden çıkmasın” diyen İntel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, İTÜ’de yaptıkları işbirliğini Gaziantepli öğrencileri görünce bölgeye taşıyabileceklerini söyledi. Belki gelecek olan ek ileri teknoloji teşvikleri Intel gibi şirketlerin bölgeye ilgisini hızlandırır. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun’dan duyduğuma göre, gastronomi eğitimi başlatmışlar. Kültürel miras Zeugma’dan tutun da 250 ayrı tadın olduğu mutfağını dünyaya tanıtabilse Gaziantep marka şehir olur.