Advertisement

Yeni yılın ilk yazısında leziz bir yemek tadında finansal çöpçatanlığın nasıl yapıldığının öyküsünü sizlerle paylaşacağım. 2014’ün son yemek teklifini 15 gazeteci Garanti Yatırım’ın eski CEO’su Metin Ar’dan alınca İstanbul’da yoğun kar yağışına rağmen kendimizi Levent’teki Şans Restoran’da bulduk. Uzun yıllar yatırım bankacılığı yapmış pek çok şirketi evlendirmiş olan Metin Ar, renkli ve gurme kişiliği ile bilinir. Hatta Doğuş Grubu’nun yeme içme sektöründe hızlı gelişiminin gizli kahramanlarındandır. Instagram ve Facebook’ta hoşuna giden yemekleri, manzaraları arkadaşlarıyla paylaşmasıyla da popülerdir. Metin Ar, Doğuş Grubu’ndaki görevinden ayrılmış. 6 ay önce Şans Restoran’ın sahibi Niso Adato ile Canyon Venture Partners’ı kurmuş. Metin Ar’ın bizler için derlediği yemekleri tadarken yeni kurmuş oldukları girişimin öyküsünü dinliyoruz. Yeni tanıştığımız Niso Adato da eski bir Borsacı. Prim Menkul Değerler’deki hisselerini kurumsal finansmana yönelmek istediği için 2013 Aralık’ta devretmiş. Niso Adato, borsadan elde ettiği kazançla,1994’te kapanmasını önlemek için hobi olarak Şans’a ortak olmuş.

3 KİŞİLİK DEV ŞİRKET

Şef Metin Ar daha çok mutfakta olduğu için yeni girişimleri Canyon Venture Partners’ı, Niso Adato’dan dinliyoruz. Niso Adato, “Benim ve Metin Bey’in yurtdışındaki network’ümüzü kullanıyoruz. Şirketler bize geliyor biz onlara ihtiyaçlarına göre ortak, sermaye ya da yurtdışında yapılandıracak şirket buluyoruz. Böylece doğru ortak ve sermaye ile şirket 10 yılda geleceği yere 3 yılda gelebilir” diyor. İkinci yemeği servis ederken Metin Ar’dan nasıl 3 kişilik dev şirket kurduklarını dinliyoruz. Metin Ar, “Ben eski işimde 200 kişiyle çalışıyordum, Niso da 100 kişiyle... Yeni işimizde ise ikimiz ve bir çalışanımız var, keyfimiz yerinde. Ofisimiz Kanyon’da, o yüzden şirketin adını Canyon Venture Partners koyduk” diyor. Şirketi 6 ay önce kurmalarına rağmen turizm, enerji, sağlık, bilişim gibi farklı sektörlerden 12 adet müşterileri olmuş. 20 milyon dolardan düşük işleri kabul etmemek üzere kendilerine limit koymuşlar. 300 kişi ile yaptıklarını 3 kişi yapıyorlarmış. 1999’dan beri tanışan, ortak noktaları, hobileri yemek olan 2 yeni ortağın keyifleri yerinde anlaşılan.

GELELİM METİN AR’IN KEYİFLİ MÖNÜSÜNE...

Soğuk avokado çorbası: Her 1 kişi için yarım olgun avokado, süt, tuz, limon suyu ve trüf yağını blender’dan geçirip servis edin.

Karidesli tortellini: Oldukça basit! Hazır tortelliniyi alıp karidesle servis ederseniz aynı lezzeti bilmem, ama görüntüyü elde edebilisiniz.

Ana yemek olan fırında kayısılı levrek: Hardal, dolmalık fıstık, kuru kayısı ile bir bulamaç hazırlayıp fırın tepsisine dizin; üzerine derisiyle levrek parçalarını derisi üstte kalacak şekilde yerleştirin. Kızgın fırında 15 dakika pişirin. Derileri soyup, levrekleri ters çevirip üzerine sostan bolca koyarak servis edin.

Bu mönüye eşlik eden şaraplar: 3500 şişe üretilmiş olan shiraz 2012 ve Bornova misketinden üretilen beyaz şarap. Türk şarapçılığı dünya şaraplarında bir yere gelecekse Bornova misketi dünyada bulunan 200 muskat çeşidinden en asil olanı. Afiyet olsun!