Advertisement

Geçtiğimiz hafta Denizbank CEO’su Hakan Ateş’in ata yurdu Üsküp’deydik. Üsküp’te 35 yıllık bankacı Hakan Ateş’le bankacılık açısından oldukça hareketli bir yıl olan 2014’ün ardından 2015 yılında bankacılık sektörü için beklentilerini konuştuk. Avrupa deflasyondan korkuyor. Deflasyonda enflasyon yok ama büyüme de yok. Dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programına bu haftaki toplantısında başlayacağına kesin gözüyle bakılırken, ABD’de iş bulanların kalitesi düştüğü için FED’in faiz artırımını öteleyeceği gözüküyor. Hakan Ateş, küresel merkez bankalarının 0 faizle yetinmeyip eksi faize gittiği bu ortamda Türkiye Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi için 2015’in ideal bir yıl olduğu görüşünde. Ateş, “Rusya Federasyonu’nda faizler % 15’in üzerine çıkıp rublenin neredeyse % 100 devalüe olduğu bir ortamda, petrol fiyatları 110-120 dolarda giderken 50 dolarlar mertebesine düştü. Merkez Bankamız tüm bunlar yaşanırken temkinli davranarak yeterince kurşun biriktirdi. 2015 faiz indirimi için ideal bir yıl” diyor. Hakan Ateş’e göre önümüzdeki birkaç aylık dönemde önce enflasyon beklentileri % 6.5 sonra da 5.5 bandına düşecek. Dolayısıyla faizler 200 baz puana kadar düşebilir. Ateş’e göre, 2015’te en çok büyüme tarafında zorlanacağız. Ateş, “Küresel ekonomi % 3 büyürken % 3 -3.5 büyüme aralığı ile tamamlarsak bizim için başarı olacaktır” diyor.

‘TÜRKİYE İÇİN İYİ BİR YIL OLACAK’

2014 yılı Denizbank için CitiBank’ın perakende bölümünün entegrasyonu, Chicago’da dünyanın en inovatif bankası seçilmeleri ve merkez dahil 8 binanın tek bir Deniz Kule’ye taşındığı hareketli bir yıl olmuş. Tabii Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan etkilenmemek için ABD ve AB ile yoğun temas halinde oldukları bir yılda olmuş. Biz Üsküp’teyken eski binalarında, en son gemiyi kaptan terk eder edasında Hakan Ateş tek başına kalmıştı. Duyduğuma göre Torunlar GYO’nun inşa ettiği Esentepe’deki yeni Deniz Kule’ye o da taşınmış. Bir iş çıkışı olur da önünden geçerseniz gördüğünüz kalabalığa şaşırmayın, çünkü binada çalışan 5 bin kişi binayı adeta boşaltıyor. Kendinizi Esentepe’de değil de New York’ta zannediyorsunuz. Ateş, ana sermayedarları Sberbank’ın Rus ekonomisinin zor durumda olmasına karşın Rusya’nın en kuvvetli bankası olduğunu Denizbank’a ilk çeyrekte yine sermaye girdisi yapacaklarını söylüyor. Hakan Ateş’e göre, 2014 yılını sektörün % 17’lik aktif büyümesine karşın % 28’ler civarında büyüme ve krediler tarafında % 17 ile sektör ortalamasında, mevduatta ise sektör ortalamasının üzerinde kapattıkları bir yıl olmuş. Özkaynak kârlılığında sektör ortalaması % 11’lerde iken Denizbank’ın % 15’lerin üzerinde olmuş. Hakan Ateş, “Bunu da farklı enstrümanlar kullanarak herkesin gittiği yoldan, yaptığı işten gitmeyerek, yapmayarak farklı yöntemlerle yaptık. Yine tarımda çok hızlı büyüdük. Kobilerde çok hızlı büyüdük” diyor. Hakan Ateş, 2015 yılında kredi büyümesindeki sınırlama tedbirleri sürerse, kredi büyümesinde % 15’ler gibi bir sektör ortalaması, Denizbank için de % 17 kredi büyümesi bekliyor. Mevduatta ise pasif toplam içerisinde % 65 payla, Türk bankacılığındaki en yüksek değerlerden birisi olmaya devam edeceklermiş. Bu arada MB’nin son zorunlu karşılık uygulamaları maliyetleri biraz artırsa da sendikasyon tarafında bir sıkıntı görmüyor. Örneğin, Hakan Ateş ilk bize verdiği haberde yeni Çin Eximbank’ından 3 yıl vadeli 200 milyon dolarlık bir kaynak temin etmişler

Ateş, büyük resimde ise bankacılık sektörü ve Türkiye için 2015’in iyi bir yıl olacağı görüşünde. Ateş “Türkiye yatırım yapılabilir ülke derecesini koruyacak, kaybetmeyecek. Zaten yabancılar bunun hemen fikrini aldılar. O bakımdan yılın başından beri özellikle sabit getirili tahvillerde bonolarda Eurobond’lar arttı. Dolayısıyla ben Türkiye için çok olumlu bir yıl bekliyorum” diyor.