Advertisement

Uzun yıllardan beri yüksek faiz düşük kur politikasından şikâyetçi olan Türk ihracatçısı kurun 3 ayda yüzde 11 artış göstermesi ile satış kayıplarını telafi etmeye başladı. Örneğin hazır giyimciler döviz kurlarında %11’lik artışın ihracatta yüzde 40–50 aralığında artışa yol açtığını söylüyorlar. Seviye sorulduğunda ise Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler Türk hazır giyim sektörü olarak 1 Amerikan Doları + 1 Avro = 4 TL kur sepeti talepleri olduğunu belirtiyor. Yönetim katında konuğum olan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ise TL’nin bir miktar daha değer kaybetmesi gerektiğini, TL’nin değer kaybından korkmamamızı, ihracatçının intihardan uyandığını söyledi. Zorlu, “ Merkez Bankası’nın son kararı olumlu ama geç kalınmış bir karar. Eğer ki daha önceleri bu politika izlenmiş olsaydı bugün Türkiye’nin ihracatı daha ileride olurdu. Sanayici ve ihracatçı için çok olumlu bir gelişme, kötünün iyisi derler ya. Kur 1.38 seviyesine indiği zamanlar bir intihardı. 2001’de 1.700’e gelmişiz. Buradan bakıp enflasyonu hesapladığımızda % 200” dedi. “İhracatçı intihardan uyanıyor” diyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Vestel’den örnek vererek “11.5 milyon televizyon üretmiştik kurun değer kazanmasından onu kaybettik ama yerine koyacağız” dedi. 2011’de 8 milyon televizyon üretimi hedeflediklerini söyleyen Zorlu, “2011 için Vestel’de 3 milyar dolar bir ihracat hedefi koyduk. Bu önceki senelerde hedeflememiz gereken bir orandı ama daha 2011’de bunu gerçekleştirebiliyoruz” diye özetledi.

YENİ TEHDİT EMTİA FİYATLARI
Kur son üç ayda yüzde 11 artış gösterdi peki niye Türk ihracatçısının yüzü tam gülmüyor diye sorduğumda Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, ihracatta kaybedilen müşteriyi kazanmanın ortalama bir ila bir buçuk yıl aldığını söyledi. Emtia fiyatlarına dikkat çeken Zorlu, “Ben ekonomist değilim, işadamıyım. Bakıyoruz bazı emtia fiyatları kriz öncesi fiyatın üzerine çıktı. Mesela bakır fiyatları 3150 dolar iken bugün 10000 dolar civarında neden artıyor bunu anlamak mümkün değil. Artık para kazanma işi faizler düşük olunca emtia fiyatlarına döndü” dedi. Emtia fiyatlarındaki dalgalanmaya bakarsak ortalama bire üç bir artış olduğunu görüyoruz. Pamuk 2009 başında 57 dolar iken 2011’de 195 dolar, altın 2009 başında 820 dolar iken 2011 başında 1400 sınırında. Pamuk fiyatlarındaki dalgalanma ile tekstilcilerin sermayesi tükenirken polyester fiyatlarındaki oynaklıktan fiyat verilemez duruma gelindi. Tarımsal emtia fiyatları ise rekor seviyelere ulaştı.
İhracatçı sanayici emtia fiyatlarındaki oynaklıkla nasıl başa çıkıyor?
Yeni tehdit emtia fiyatlarındaki oynaklık, kur savaşlarından sonra emtia savaşlarına mı gidiyoruz soruma Ahmet Zorlu, “ İhracatçının sanayicinin bu oynaklıkla başa çıkması mümkün değil tabii ki, kârlardan gidiyor” dedi. Zorlu’nun dediği gibi emtia fiyatlarındaki oynaklığın sonu iyi değil bundan sonra dikkat edilmesi ve yakından izlenilmesi gereken konuların başında geliyor. Benim size tavsiyem emtia fiyatlarındaki oynaklık için 19 emtiayı içeren CRB emtia endeksi ve tarım emtiaları endekslerini www. bloomberght.com sitesinden takip ediniz.