Advertisement

Geçtiğimiz hafta Management Center Türkiye tarafından düzenlenen 1 7. İnsan Kaynakları zirvesi için Türkiye'ye ilk kez gelen modern zamanların filozofu Alain de Botton'a olan ilgiyi yazmıştım. Bu hafta konuştuğum Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz Kariyer.net'in düzenlediği soru cevap bölümünde de konuklarının Alain de Botton olduğunu ve kendisine olan ilgiye şaşırdıklarını söyledi. Azoz, "Kariyer. net'in soru cevap bölümünde de salon ağzına kadar doluydu ve soru soranların arasında erkekler olmasına De Botton şaşırdı" dedi. Türkiye'yi ilk defa ziyaret eden ve bu kadar okuyucu ilgisi ile karşılaşınca şaşıran Botton'a, başarılı Türk firmalarını sorsam aklınıza gelen oluyor mu? diye sorunca Botton, "Türkler bence çok sağlam bir iş ahlakına sahiplersiniz. Pratik ve hayalci değilsiniz, güvenilir ve kalıcısınız. Daha çok işi başarmaya yönelik verimli, etkin çalışıyorsunuz. Türkiye'nin komşularına bakarsanız, Türkiye'nin ne kadar öne çıktığını görürsünüz. İnsanlar bir yere iş için gidecek olsa Türkiye'yi seçerler. Örneğin Turkcell'in CEO'sunu dinledim. Bence Turkcell, tanıdığım en başarılı Türk şirket. Turkcell, dış yönetim tekniklerini ithal ederek tamamen Türkiye'ye has başarılı bir uluslararası firma. Hem nadir hem başarılı hem de Türk şirket" yanıtını verdi.
Turkcell'in CEO'su Süreyya Ciliv'den örnek veren Botton'a günümüzde en iyi yöneticiler neden çalışanları heyecanlandırabilenler? diye sordum. Botton, "Bunu yapabilenler çok başarılı oluyor çünkü çok zor bir şeyi başarabiliyorlar. Bu yöneticiler çalışanlara nazik bir şekilde onlara değerlerini hatırlatıyorlar. Çünkü bugün iş dünyasında çalışanlar çok sabırsız ve onlara makine parçası gibi davranmak çok kolay. İnsanlar da makine gibi ama çok narin ve hassaslar. Bir kötü bakış, bir aşağılayıcı ifade ya da bir kaba e-mail onları küstürmeye yetebiliyor. Yani insanları yönetiyorsanız her an şunu aklınızda tutmanız lazım, bu da zor" dedi.
Botton'un en Başarılı Türk şirket Turkcell yorumunu aktardığım Kariyer.net CEO'su Yusuf Azoz, Ben de eski bir Turkcell çalışanı olarak bu yoruma şaşırmadım. Turkcell, "Ters beyin göçünü sağlayabilen nadir Türk şirketlerinin başında geliyor" dedi.

Cebit 2011'in partner ülkesi Türkiye
Bu hafta Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenecek teknoloji dünyasının en büyük uluslararası Fuarı CEBIT 2011'in partner ülkesi Türkiye olacak. Bu akşam Türk gecesi ile başlayacak olan etkinliklere Başbakan Erdoğan da katılacak. 1 Mart Salı günü fuarın resmi açılışını Türkiye saati 10,00'da Almanya Başbakan'ı Merkel ile birlikte Başbakan Erdoğan yapacak. Bu hafta ayrıca Mey İçki tarafından üretilen Kayra şaraplarının Almanya'nın en ünlü restoranlarından özellikle siyasilerin uğrak restoranı "Adnan"da lansmanı yapılacak. Kayra şaraplarının Londra'da Fat Dog, Hakkasan ve Paris'te L'autelier de Robouchon'un ardından Almanya'nın en önemli restoranlarından birinde yer alması Daigeo'nun Türk şarabının, rakısının ve votkasının uluslar arası yayılmasında etkili olacağına işaret. Cebit 2011 öncesi konuştuğum Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, "Mayıs ayında Turkcell Europe Almanya'da 3.5 milyon Türk'e servis vermeye başlıyor. Deutche Telekom'dan şebeke kiralayıp Almanya'daki Türklere Türkiye'de konuşulan fiyata, Türkçe içerik ve Türkiye ile konuşma imkânı sağlayacağız. O yüzden Cebit 2011 ve Türkiye bölümünün ana sponsoruyuz" dedi. Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ve Mey içki CEO'su Galip Yorgancıoğlu'ndan dinlediklerim iki Türk şirketinin hem teknoloji servisi hem şarap Almanya'ya ihraç ediyor olması geçmişte Almanya'ya sadece işçi gönderebilen Türkiye'nin ne kadar yol aldığını gösteriyor. Başbakan Erdoğan'ın Cebit 2011'in açılışını yapacak olması da buna işaret.