Advertisement

Visa Europe, ödeme sistemlerinin geleceğini bu yıl Barcelona'da masaya yatırdı. Visa Europe CEO'su Peter Ayliffe, "38 yıldır bu işin içindeyim ödeme sistemleri için en heyecanlı zaman. Çünkü elinizde tuttuğunuz mobil telefon sayesinde sektörde çok büyük bir değişim yaşanıyor. Yakın bir gelecekte elinizde tuttuğunuz akıllı telefon cüzdanınız olacak" diyerek toplantıları açtı. Ayliffe'tan öğrendiğime göre, Avrupa'da Visa kartları ile yapılan işlemlerde ilk çeyrekte alınan sıkılaştırma önlemlerine rağmen iki haneli büyüme oranları devam ediyor. Ayliffe, "2011'in ilk çeyreğinde Visa kartları ile yapılan işlemlerin % 22.6 büyümesi, 2011 'de Visa Avrupa için büyüme eğiliminin devam ettiğini gösteriyor" diye anlattı. Bu büyümeyi sağlamak için Visa Avrupa 2004'ten beri ödeme sistemlerine 1 milyar Euro yatırım yapmış. On yıl içinde her 18 Euro harcamanın 1 Euro'su Visa ile yapılırken bu oran 8 Euro da 1 Euro ya çıkmış. Ayliffe, "Bu başarı bizi durdurmayacak, ödeme sistemleri mobil ve temassız ödemelerin birleşmesi ile bir devrimin eşiğinde. Visa Avrupa olarak bu değişimin lideri olmak için yılda 100 milyon Euro mobil ödeme sistemlerine yatıracağız. 2011 yılı içinde mobil ödeme sistemlerinin ticari hayata geçtiğini göreceksiniz" dedi.

TÜRKİYE'DE HER 100 LİRALIK ALIŞVERİŞİN 15.1 LİRASI VISA İLE YAPILIYOR!
'Peki, Türkiye bu planın neresinde?' diye sorunca, Ayliffe, "Visa Türkiye Avrupa'da bizim en hızlı büyüdüğümüz ve en yenilikçi pazarların başında geliyor" dedi. İngiltere'den sonra Türkiye temassız kartlarda 2 milyon temassız Visa kart adediyle Polonya ile yarışıyor. Romanya, İsrail ve Türkiye pazarlarının içinde olan bölgeyi Türkiye den yöneten Bölge Genel Müdürü Berna Ülman'dan öğrendiğime göre, Türkiye de 73 milyon toplam Visa kartı ile son 5 yıldır her 10 karttan 9'u Visa'ymış. Türkiye'de her 100 liralık alışverişin 15.1 lirası Visa üzerinden gerçekleşiyormuş. Ülman, "Türkiye'deki ilkler artık Avrupa'daki ödeme sistemlerinin yönünü belirliyor. Visa'nın pek çok ilki, pilot çalışması artık Türkiye de gerçekleşiyor" dedi. Barcelona'nın Sitges kasabasında Telefonica, Visa, La Caxia bankasının mobil ödemede ortak projesini 500 noktada 1500 müşteride 30 binlik bir popülasyonda denendiğini görüp bizzat deneyince de gerçekten mobil ödemenin nasıl bir devrim olduğunu anladım. Sitges kasabasında hem tüccarlar hem de alışveriş yapanların büyük keyifle mobil ödemeyi tercih ettiğini gördüm. Elinizde tuttuğunuz akıllı telefon cüzdanınız olmuş bile. Mobil ödemlerin ilk kez hayata geçirileceği pazarların başında Londra, İspanya ve ardından da Türkiye geliyor. Akbank, Blackberry ye eklenecek bir çip ile Yapı Kredi Bankası ise iPhone 4 için tasarlanan kılıfla mobil ödeme sistemlerini kart sahiplerine yaşatacak ilk Türk bankaları. Visa Europe Başkan Yardımcısı Berna Ülman, "Benim şahsi fikrim Türkiye pazarında da mobil ödeme temassız ödemeden daha başarılı olacak. Çünkü tüketiciden talep geliyor ve sektördeki değişim noktası oysa temassız ödeme karta eklenen bir özellikti. Mobil ödeme Peter Ayliffe'ın dediği gibi devrim" diye anlattı.

TÜRK BANKACILARI BARCELONA'DA VİSA EUROPE ÖDÜLLERİNİ TOPLADILAR
Türk bankacıları Visa Europe'un Barcelona'daki toplantılarda hem konuşmacı olarak tecrübelerini Avrupalı bankacılarla paylaştılar hem de en iyi performans ödülünü aldılar. Ama bu yıl ek olarak bir de sosyal sorumluluk ödülünü aldılar. Ülman, "Türk bankacılarımızın artık teknolojinin yanı sıra sosyal sorumluluk projesi de ihraç eder olması gurur verici" dedi. Toplantılarda gördüğüm, 50 yıldır AB nin kapısında bekleyen Türkiye'nin bankacıları çoktan AB üyesi olmuşlar. Türk bankacıları Avrupa ya Türkiye'nin kendisini anlatmasında en iyi değişim ajanı olmuşlar. Visa Europe'un 2 yılda bir düzenlediği zirvesini daha önce İstanbul da yapmak isteyen Ülman'a HSBC binasına geçekleşen terör saldırısı engel olmuş. Ama Ülman, "Bir sonraki Visa Europe zirvesini İstanbul'da yapmaya adayız" dedi.