Advertisement

Türkiye Eğitim Vakfı (TEV) 4 Mayıs'ta 45. yaşına girerken TEV Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt ve Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal ile TEV'in 44 yıllık hikâyesini ve yeni dönem planlarını konuştuk. Öğrendiğime göre, TEV 44 yılını geride bırakırken yurt içinde 182 bin 886, yurt dışında 1309 burs, 15 ilköğretim okulu, 2 Anadolu Lisesi, 2 yurt binası, 1 çok amaçlı toplum merkezi, 1 çıraklık eğitim merkezi, 1 çocuk kütüphanesi, İnanç Türkeş Özel Lisesi'ni eser olarak bırakmış. TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt, TEV'e olan güvenin kuvvetlendiğini, "45. yılımıza girerken görüyoruz ki son birkaç yıl içerisinde aldığımız vasiyetler 40 yıllık birikimi katladı" örneği ile anlattı. Bu artışın arkasında güven olduğunu söyleyen Bozkurt, "Siz paranızı güvenmediğiniz birine bırakır mısınız? Bırakmazsınız" dedi. Bu güven sayesinde her yıl 50 yeni vasiyet ve bağış aldıklarını söyleyen Bozkurt, 2010 yılında 8750 yurtiçi 120 de yurtdışı lisans bursiyerleri olduğunu söyledi. Son 2 yılda toplanan bağışların 600 milyon TL tutarında gayrimenkule eşdeğer olduğunu anlatan Bozkurt, 50 milyon TL'lik bir bütçeyi bursa dönüştürdüklerini anlattı. Vakfı sürdürülebilir yapan bir faktör de finansal sürdürülebilirlik. Çünkü Bozkurt'tan öğrendiğime göre TEV anaparayı kesinlikle eksiltmiyor, nemasıyla burs veriyor.

 

Adınızın yaşaması için Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı olmanıza gerek yok
TEV'in beyin takımında kuruluşundan beri çalışan Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal, "TEV'e Türkiye'nin Vakfı dememizin nedeni tüm Türkiye'yi kapsayan en eski özel öğretim vakfı olması" diye aktardı. Öğrendiğime göre TEV aslında bir vakıflar manzumesi. Kendi başına vakıf kuramayacak hayırseverler kendi isimlerini geleceğe miras bırakarak yaşatabiliyorlar. TEV bünyesinde 4000 tane fon olduğunu söyleyen TEV Genel Müdürü Bozkurt, "Yıl sonu fon vârisçilerine fonları ile ilgili hesap en ince detayına kadar gönderiliyor. Böylece yıllık ufak katkılar ile fon yaşıyor" diye örnek verdi. Yani adınızın yaşaması için TEV'in kurucularından Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı olmanıza gerek yok. Örneğin TEV bünyesindeki Türkan Sedef bursundan 11 bin kişi, Zeki Müren bursundan 1100, Safiye Ayla bursundan da 1100'er kişi burs almış. Yani adınızın yaşaması için TEV'e bağışta bulunmanız ve karşılığında isminize fon kurulmasını istemeniz yeterli.

 

TEV'i bursiyerler yönetiyor
TEV'in kurucularından Vehbi Bey'in vasiyeti üzerine vakıf bursiyerlere teslim edilmiş. 55 mütevelli heyetinde 16 bursiyer, 7 kişik yönetim kurulunda 4 bursiyer, 3 kişilik denetim kurulunda 1 bursiyer görev yapıyor. TEV Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt da yüksek lisanslarını zamanında TEV bursu ile yapmışlar. Şimdi TEV'i yöneten ikiliden öğrendiğime göre yurtdışı bursiyerlerinin daha sonra ödedikleri para artınca verilen yurtdışı lisans bursu adedi de artar olmuş. Sivil toplum kuruluşlarının sayısının az olduğu Türkiye'de TEV Vakfı seçim sisteminin 115 ülkede uygulanması ile dünyaya örnek olmayı başarmış. Anladığım kadarıyla, TEV, bursiyeri, iş dünyasının harman olduğu bir sivil toplum kuruluşu. Vehbi Koç, Aydın Bolak ve Nejat Eczacıbaşı gibi onursal başkanların koyduğu hedef doğrultusunda gerçek bir sivil toplum kuruluşu olmak için çalışıyor. TEV Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, yeni dönemde projelerini kız öğrenci yurdu yapıp işletmek, TEVİTÖL ile üstün başarılı çocuklara burs verip geleceğin liderlerini yetiştirmek ve sosyal sorumluluk projelerine hız vermek olarak anlattı. 'Bu ülkede eğitim herkesin hakkı olmalı' sloganıyla 45 yıldır çalışan TEV'in yolu açık olsun.