Advertisement

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin geçen hafta basın toplantısı ile Türkiye'de bankacılığa "Fibabanka" ile devam edeceğini açıkladı. Neden Fibabank yerine Fibabanka'yı tercih ettiniz Bankafiba da olabilirdi diye sorduğumuzda Özyeğin, "İsim konusunda pek düşünmedik zira grubumuzun adını bankaya verme kararı almıştık" yanıtını verdi. Daha sonra Bloomberg HT'yi ziyaret eden Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar'dan öğrendiğime göre Fibabank ve Fibabanka seçeneklerinden Fibabanka isminde karar kılınmasında bankanın kurumsal kimliğini tasarlayan reklamcı Serdar Erener ısrarcı olmuş. Dildar, "Biz de itiraz etmedik. Çünkü tüketici banka ile tanışıp çalıştıkça hangi banka ile çalışıyorsunuz diye sorulduğunda Fiba diyecek. Bizim için önemli olan Hüsnü Bey'in de dediği gibi bankanın grubun adını taşımasıydı" dedi. Dildar'dan öğrendiğime göre yeni marka yaratmaya para harcayacaklarına bankaya grubun adını verip altyapıya, yatırıma harcamaya karar vermişler.

*

Tecrübeye bilgi kristali simgesi
Fibabanka'nın Genel Müdürü Bekir Dildar da Hüsnü Özyeğin'in 1987 yılından beri kendi deyimi ile ilk kurduğu finans üniversitesinde yetiştirdiği 33 bin bankacıdan biri. "Fiba'da uluslararası tecrübe var. Milleniumbank'ı alarak bu tecrübeyi yansıtmak istiyoruz" diyen Dildar, "bunu da bilgi kristali logosuyla sembolize ettiklerini belirtti. Logo'daki mavinin bankadan beklenen profesyonellik ve ciddiyeti temsil ettiğini; yeşilin ise bankanın insancıl yüzünü, müşteri memnuniyeti ve bilgeliği yansıtmak için seçildiğini anlattı. Bloomberg HT ekonomi direktörü Kerem Alkin ile birlikte kendisiyle sohbet ederken yeşil kravatına ve prizmayı yakasına takmasına takılmadan edemedik. Dildar, "4 ayda bankayı kâra geçirip kurumsal kimliği de hazırlamaya kalkınca biraz yeşile kaçmış ama mavi de olacak merak etmeyin" yanıtını verdi. Kerem Alkin de "Bu prizma bana Süpermen 3'te Süpermen'e güçlerini geri almasını sağlayan kristali hatırlattı. Serdar Erener oradan ilham almış galiba" dedi.

*

4 ayda süper performans
Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar'dan duyduğuma göre Millenium Bank Türkiye hisselerini 27 Aralık 2010'da satın aldıktan sonra dört ay Supermen temposunda çalışmışlar, "Biz, zarar eden bir bankayı aldık, kâra geçirdik" dedi. Banka devralındığında toplam aktifleri 900 milyon TL, öz kaynakları 100 milyon TL, mevduat ve nakit kredileri 600 milyon TL iken, bu yılın ilk dört aylık sonuçlarında bankanın toplam aktiflerini 1.5 milyar TL'ye, kredilerini 1.2 milyar TL'ye çıkarmışlar. "Şu anda önceliğimiz, ticari bankacılık ve KOBİ bankacılığının daha ön plana çıktığı bir bankacılık anlayışıyla hareket etmektir" diyen Dildar, "2011 'de bankanın altyapısını güçlendirip ardından bireysel bankacılık alanında da müşterilerimize yurtdışındaki birikimimizi aktarıp iyi hizmet veriyor olacağız" diye anlattı. Fiba Grubu'nun, Credit Europe Bank'ın aktif büyüklüğü 10 milyar Euro ile "Avrupa'daki en büyük Türk bankası" unvanını alması ardından Türkiye pazarına girmesi zaten bankacılık stratejisi kapsamında kaçınılmazdı. Hüsnü Özyeğin'in tekrar Türkiye'de bankacılığa dönmesiyle sektöre hareket ve renk geleceğinden hiç kuşkum yok.