Advertisement

Önceki akşam yenilenmekte olan The Marmara Taksim'de yeni açılan "Tuti Restorant'ta yemekteyiz. Marmara Taksim'in Executive Şefi Rudolf Van Nunen bize restoranın menüsünden harika bir tadım menüsü hazırlamış. Vinkara şarapları eşliğinde 5 yıldızlı sokak yemeğini nasıl sunmayı hedeflediklerini anlatıyor. Ördek ciğeri, krem brüle, altın ve gümüş yaldızlarla kaplı somon, günümüzün popüler balığı deniz feneri güveç, testide kuzu kebabı tadım menüsünden hatırladıklarım. Masada tuz ve karabiber yok çünkü bu kadar iddialı hazırlanmış yemeklerde tuz ve biber seviyesi mükemmel olmalı aksi takdirde şef kendisne hakaret kabul ediyor. Dahası fiyatlar da uygun 5 yıldızlı sokak yemeğini Brasserie'den daha uygun fiyata yiyebiliyorsunuz. Tuti'de açık büfe 70 TL. The Marmara Taksim'de 'Tuti' restoranla başlayan değişim Wilson Associates ile çok iyi anlaşınca bütün otele yayılmış. Daha önce renove olan odalar Wilson Associates'ın patronu mimarinin dahi ismi Dan Kwan tarafından yeniden tasarlanıyor. The Marmara Taksim Genel Müdürü Ata Eremsoy, 21 'inci yüzyılın ihtiyacı olan enerjiyi yansıtan 'Yeni İstanbul' konseptini en iyi dünyaca ünlü Wilson Associates ile aktarabileceklerine inanmış. Otel'de daha renovasyon devam ederken yüzde 90 doluluk oranıyla oda başına 275 Euro'yu yakalamış. Geçen yıl oda fiyatı 200 Euro iken daha renovasyon bitmeden 75 Euro fıyat artışı İstanbul'un 5 yıldızlı otel odası fiyatını yukarı taşındığını gösteriyor. İşte The Marmara Taksim Genel Müdürü Ata Eremsoy'un bu değişimin perde arkasına dair anlattıkları...

İstanbul'un 5 yıldızlı otellerinin oda fiyatlarından memnun musunuz?

2010 senesine göre değerlendirdiğimiz zaman doluluk ve satış fiyatlarımızda artış bulunuyor. 5 yıldızlı oteller olarak fiyatlardaki artıştan tabii ki memnuniyet duyuyoruz.
Doluluk oranı nedir? Türkiye'nin büyüme hızıyla geçen senelere oranla bir artış var mı?
Otelimizin doluluk oranı yüzde 85-90 arasında bulunuyor. 2011 rakamlarımızın bu şekilde olmasında İstanbul'un etkisi bulunuyor. Çünkü Ortadoğu misafirlerimizin ilgi odağı olan şehrimizin bilinir ve tercih edilirliği her geçen gün artıyor. Gelen turist profilinde baktığımız zaman önceki yıllara göre bir değişiklik görmüyoruz.

Doluluk oranlarını Amerika ve Avrupa ile karşılaştırınca ne durumdayız?

İstanbul'daki otellerle yurtdışını karşılaştırınca benzer seviyelerde olduğumuzu görüyoruz. İstanbul, dünyada tanınan ilk şehirler arasında yer aldığından genelde oteller aynı trendde doluyor.

Four Seasons, Ritz gibi dünyaca ünlü otellerin İstanbul'a gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin satışlarınızı etkiledi mi?

Her zaman uluslararası otel markalarının şehrin tanıtımına katkısı pozitif olmuştur. Yabancı misafirler artık otel tercihi yaparken, uluslararası yüksek standartlardaki servis seviyesinin yanında, Türk misafirperverliğini tatmak istiyor. Bu durumdan en çok fayda sağlayan otel gruplarından biriyiz. Hem yüksek standartlardaki hizmet anlayışı hem de Türk misafirperverleğinin en iyi uygulayıcılarından biri olduğumuz için, gelen misafirlerin tercihlerinde The Marmara Collection markası ön plana çıkıyor.

Wilson Associates ile çalışan otellerde yapılan renovasyon ile yüzde kaç fiyat artışı oldu? Renovasyon sonrası fiyat artışı beklentiniz nedir?

Wilson Associates'le işbirliğimiz ile bir marka haline gelen İstanbul'la paralel gelişim devam etmektedir. Renovasyonun ikinci ve üçüncü fazındaki gelişmelere göre yeni bir artış hedefi
belirlenecektir.