Advertisement

Cerberus Capital Management ortağı Garanti Yatırım'ı nasıl Davos'ta bulduysa Kauffman Foundation da Özyeğin Üniversitesi'ni Davos'ta bulmuş. 2 milyar dolarlık büyüklüğüyle girişimcilik alanında dünya çapında en büyük vakıf olan Kauffman Vakfı'nın Başkanı Carl Schramm'ı Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Özyeğin Üniversitesi Rektörü Erhan Erkut ev sahipliğinde önceki akşam yemekte dinleme fırsatı bulduk.
Yeni akademik yılın ilk dersini dün Özyeğin Üniversitesi'nde veren Carl Schramm, Kauffman Vakfı'nın dünyada girişimciliği yaymak, anlamak ve geliştirmek üzere en iyi ortaklarla çalıştığını, Türkiye'de ise kendilerine ortak olarak Özyeğin Üniversitesi'ni seçtiklerini anlattı.

AVRUPA JAPONLAŞIYOR
Carl Schramm ile Davos'ta tanıştıklarını söyleyen Hüsnü Özyeğin'den uzun bir aradan sonra krizde gelinen son noktayı dinledik. Özyeğin'e göre, Lehman'ın çökmesiyle başlayan finansal krizde girişimcilik çok daha önem kazandı. Hatta yüzde 100'lere gelen ABD Hazinesi borçları, 2 trilyon Euro yapılması tartışılan Avrupa Fonu gösteriyor ki Avrupa'da durgunluk uzun yıllar sürecek. Özyeğin, Japonya'dan örnek veriyor: "40 binlerde olan Japonya'nın Nikkei Endeksi 8400 sınırında. 20 yıldır büyüyemeyen Japonya örneğinde olduğu gibi Avrupa Japonlaşıyor. ABD ise daha fazla göçe ve girişimciliğe yer verdiği için daha şanslı. Durgunlukla savaşta dünya ekonomilerinin daha fazla girişimciye ihtiyacı var."
Resesyondan ABD'yi girişimciler kurtardı diye söze giren Schramm, "Daha fazla girişimci yaratmak için buradayız" diyor. Schramm'ın anlattığına göre, ABD'de yeni istihdam beş yaşın altındaki firmalar tarafından yaratılıyor. Kauffman Vakfı'nın kurucusu Ewing Marion Kauffman'ın dediği gibi yaratılan her yeni girişimci ekonomiyi güçlendirecek. "ABD'nin şu anki refah seviyesini korumak için kaç tane yeni milyar dolarlık şirket yaratması gerekiyor?" soruma Schramm, "Bu Kaufmman Yasası olarak bilinir. Bir ülkenin GSMH'sını %1 artırmak için 10 yılda milyar dolarlık olacak 60 tane yeni şirket yaratması gerekir. Şu anda ABD'de kurulan 120 şirket 10 yıl içerisinde milyar dolarlık şirket oluyor" yanıtı veriyor.