Advertisement

BASINIMIZA süper fiyat başlıklarıyla yansıyan elektrik ve doğalgaz dağıtım ihalelerini hatırlıyor musunuz? Veya şöyle söyleyelim: Türkiye elektrik tüketiminin üçte birini oluşturan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım bölgelerindeki özelleştirmenin nasıl bittiğini biliyor musunuz? Sevgili dostlar, kamuoyu hâlâ Karamehmet ve ortakları parayı ne zaman getirecek diye beklesin, ihale sonrası ortaya çıkan tablo ve bundan sonra olabilecekler, bence paranın gelmesinden çok daha önemli. Türkiye'nin elektrik tüketiminin üçte biri Karamehmet ve kavgalı görünen iki kardeşin şirketlerine geçmiş... Ve en önemlisi, eldekiler sayesinde yenilerini de ele geçirebilirler! Peki bunun Türkiye açısından ne gibi sakıncaları var? Maddeler halinde sıralayalım:
1- Bu şirketler, normalde Rekabet Kurulu'nun dünya kriterlerine göre "Ne oluyor" demesi gereken sınırları çoktan geçmiş durumdalar. Yeni ihalelere de teminatların düşük tutulması sonucu girer, orada da piyasa yapısını, almasalar bile bozarlarsa, ortaya inanılmaz bir tekel denklemi çıkacak...
2- İhale sonrası MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı şunları söylüyor: "Bu iki ihale sonrası abone başı ortalama fiyat 360 dolardan 770 dolara yükseldi. Karamehmet'ten aldığımız cesaretle iki ihaleyi kazandık. Karamehmet birçok sektörde başarılı olan bir işadamı. Daha öncede enerji yatırımları yapmış. Biz ona güvendik..." Evet, okuduklarınız şaka değil; kavgalı olan iki kardeşten biri 5 milyar borca giriyor ve çalışma yapmadan sadece Karamehmet'e güveniyor!
3- Tuhaflıklar bununla da bitmiyor. Mehmet Kazancı, BEDAŞ ve Gediz ihalelerinde Mehmet Emin Karamehmet ile ipi göğüsleyen isim olurken, kardeşi Cemil Kazancı'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Aksa Enerji'ye bağlı Aksa Elektrik de 622 milyon dolarla Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'de en yüksek teklifi veriyor! Bu kardeşler kavgalı oldukları için rekabet kanunlarını ilgilendiren bir durum yok! Bir not düşelim: Aksa Holding, Türkiye'de 21 şehir içi doğalgaz dağıtım bölgesine sahip. 1 500 megavatı aşan kurulu gücü bulunan Aksa Holding, Türkiye'nin en büyük enerji şirketlerinden biri. Grup ayrıca Fırat, Van Gölü ve Çoruh elektrik dağıtım ihalelerinde de en yüksek teklifi vermişti.
4- Bir de kulis haberi ekleyelim. Ben yazmıyorum, ihale sonrası basında çıkan haberi aynen aktarıyorum: "...İki Mehmet'i Cemil tanıştırdı... Mehmet Kazancı'yla Mehmet Emin Karamehmet'i iki yıl önce tanıştıran kişi, ihalelerde rekabet ettiği kardeşi Cemil Kazancı'dan başkası değil. Kulislerde iki kardeşin 6 aydır konuşmadığı belirtiliyor. Cemil Kazancı, 'Abim Mehmet'i ben Karamehmet'le bir bağlantısı işi için tanıştırdım. Karamehmet enerjide en işbilir adam olarak Mehmet'i yanına aldı. Mehmet, Karamehmet'i çok tanımıyor' şeklinde konuştu"... Evet, okuduklarınız şaka değil. Böyle bir yapı içinde Türkiye'nin elektrik ve doğalgazı birkaç kişinin eline geçiyor.
5- Sadece BEDAŞ, Türkiye elektriğinin yüzde 14'ünün tüketildiği bir bölgeye hizmet veriyor... Yine aynı bölgeye çok yakın bir yerde Trakya Elektrik, Aksa'ya, yani Cemil Kazancı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu yapıya devrediliyor. Sevgili dostlar, daha sayfalar yazabilirim... Buradan özelleştirme yapan makamları, siyasi otoriteyi ve Rekabet Kurulu'nu uyarmak istiyorum: Özelleştirme mi yapılıyor yoksa "bundan sonraki ömrümüzde 3 kişiye mi çalışmamız" sağlanıyor.
Çok önemli not: Mehmet Emin Karamehmet, aynı zamanda Superonline'ın da sahibi... Bu şirket sürekli olarak fiberoptik hatlar döşüyor ve buradan hizmet veriyor, vermeyi planlıyor. Aynı zamanda bir de GSM şebekesinin ortağı ve bu şebeke de bu altyapıdan yararlanıyor. Şimdi sıkı durun; son teknolojiler ile elektrik hatları üzerinden iletişim hizmeti satılması mümkün hale geldi. Eve giren bir elektrik kablosu üzerinden internet, TV, geniş bant, yayın gibi hizmetleri satmak artık yapılabilir. Ayrıca doğalgaz ihalelerini alan bu firmalar hat döşerken elektrik ve fiber hatları da döşüyorlar. Şimdi soruyorum: Tablonun ne kadar vahim bir tekelleşmeye gitiğini hâlâ GÖREMİYOR MUSUNUZ ey yetkililer!!!! UYAN TÜRKİYE UYAN!