Advertisement

Aylar önce yazdım ve "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı elimdeki veriler eşliğinde" uyarmaya çalıştım: Burada tuhaf şeyler oluyor, bu "paralardan" biri ödenmez ise hükümetin "özelleştirmedeki başarısı dahil, Türkiye'nin özelleştirmede yarattığı algılama çöker"!
Sevgili dostlar, korktuğum başıma geldi ve 6.5 milyar dolara yakın bir "vaat" ile devlete "aldım" teklifinde bulunan MMEKA, daha ilk ödemede tabiri caizse çakıldı! Aslında sadece MMEKA çakılmadı, hatta belki "onlar bu havayı pazarlayarak" belki de başka işler çevirdiler, çakılan hükümetin "8 yıllık başarı öyküsü" ve iradesini ortaya koyamayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı oldu...
Bu noktada dün gece saatlerce "para gelir" diye Türkiye'nin beklediği ama tam tabiriyle "hayal pazarlandığı için" paranın gelmediği Ankara Doğalgaz Dağıtım ihalesine dönelim ve detayları hatırlayalım. Bildiğiniz gibi en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet vermiş ve Türkiye "Yine bu adamlar, bu para gelecek mi?" sorusuna kilitlenmişti. Keşke para gelseydi ama hesap bilen herkesin "olmaz" dediği gibi, OLMADI!
Peki şimdi ne olacak?
Devletin "kaybettiği zaman", hükümetin başarıyla yürüyen özelleştirme politikasının "aldığı" darbe ve en önemlisi "bu yazıyı yazdığım saate kadar işi kurtarmaya çalışan Özelleştirme İdaresi'nin iradesinin" tartışılır hale gelmesi nasıl düzeltilecek?
Sonuç 1: Yazıyı yazdığım saat şu an 19.36. Hâlâ Ankara'da Özelleştirme binasında oldukları iddiaları var ve işin en kötüsü, karar vermekte tereddüt etmemesi gereken ÖİB "konu hakkında" derin bir sessizliğe gömülmüş durumda! Bu konuda "irade eksikliği" olmaz-OLAMAZ! Özelleştirme, ihaleyi bir sonraki teklife yürüterek konuyu süratle sonuçlandırmalı ve kamuoyuna çok net bir açıklama yaparak, devletin iradesini ortaya koymalı. Türk Devleti'ni oyalamak-oynamak bu kadar ucuz olamaz-olmamalı!
Sevgili dostlar, yukarıda okuduğunuz işin "ilk kısmı", bence daha vahim bir durum var. Maliye, çok kısa bir süre önce Digiturk'ün en az 700 milyon liralık vergi borcu nedeniyle Karamehmet'in hesaplarına bloke koydu. Başkent Doğalgaz'a yatırılacak 1.2 milyar dolar için aralarında kamu bankalarının da bulunduğu bir grup bankayla görüşmeler yapan Karamehmet, blokajın öğrenilmesi sonucu "kredi hatlarının iptali"yle karşılaştı. Maliye'ye borcun faiziyle 1 milyar doları geçtiği bilgisi "bankaların koridorlarına" yayılırken, Ankara'nın gaz dağıtımı da hayal oldu gitti. Şimdi önemli soru şu: 1.2 milyar doları, 1 milyar dolar vergi borcu ile "kredisiz kalarak" bulamayan Karamehmet-Kazancı ikilisi, "devlete taahhüt ederek" kazandıkları 6.5 milyar dolara yakın ihalelerin bedelini nasıl ödeyecek?
Sonuç 2: Sadece "Ankara gaz" değil, bu "bilgiler" eşliğinde diğer bütün "özelleştirmeler" de patladı! YETKİLİ KURUMLAR, bu algılama küresel olarak yayılmadan acilen açıklama yapmalı!
Son söz: Yukarıda detaylarını kısaca aktardığım olayların "YAŞANACAĞINI" aylar önce yazdım ve özellikle ÖZELLEŞTİRME Başkanı'nı ve kurumu, elden geldiğince uyarmaya çalıştım! Türkiye adına korktuğum başımıza geldi. Türkiye özellikle dış piyasalardaki algılaması açısından, bu süreçten büyük darbe alabilir.
Şimdi son bir kez not düşmek istiyorum: Para işlerinde ve özellikle küresel algılamada ŞAKA olmaz! Devletin prestijini yere düşürmeden "devlet adına bir şeyler yapması gerekenler", gerekirse "radikal" kararlar dahil, her türlü önlemi acilen almalılar ve her türlü adımı atmalılar!
Not: Özelleştirme İdaresi "mesai saati" bitiminde açıklama yapması gerekirken, kapılarını kapatmayı seçti! Bakalım ne zaman "açıklama" gelecek!