Advertisement
HABERLER ABONE OL

İran ile Batılı ülkeler arasında nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması konusu gündemdeki yerini korurken, İran'dan gelen açıklamalar ABD'nin bu konuda engel oluşturduğuna işaret etti.

İran medyasına konuşan İran Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ABD'nin tüm yaptırımların kaldırılmasına yönelik muhalefetinin 2015 yılındaki nükleer anlaşmanın canlandırılması konusunda en temel engel olduğunu söyledi.

Yetkili Avrupalı aktörlerin ciddi bir politik irade ve esneklik gösterdiği takdirde anlaşmanın yapılabileceğini belirtti.

2015'te yapılan anlaşmadan ABD 2018 yılında çekilmişti

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında Temmuz 2015'te imzalanmıştı.

Donald Trump'ın başkanlığı döneminde Washington, önceki yönetim tarafından imzalanan anlaşmayı yeterli bulmadı ve İran'ı füze programı ve bölgesel nüfuzunun da sınırlandırıldığı yeni bir anlaşmaya zorlayabilmek için her alanda baskı uygulamaya başlamıştı.

Washington, Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.