Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) "Kar Payı Tebliği" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

SPK'nın konuya ilişkin açıklamasına göre, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan söz konusu Tebliğ, 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.

Tebliğ kapsamında, ortaklıkların karlarını genel kurulları tarafından belirlenecek kar dağıtım politikaları çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak genel kurul kararıyla dağıtacakları düzenlenerek, kar dağıtım politikasında bulunması gereken asgari hususlar belirlendi.

Ortaklıklarda kar payının, dağıtım tarihi itibariyle mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın payları oranında eşit olarak dağıtılacağı düzenlendi.

-Kar payı taksitle ödenebilecek-

Tebliğ ile kar payının, genel kurul toplantısında karara bağlanması koşuluyla, taksitlerle ödenebileceği hüküm altına alınarak, bu kapsamda kar payının taksitle ödenmesinde uyulacak usul ve esaslar belirlendi.

Ortaklıklar tarafından bağış yapılabilmesi için esas sözleşmede hüküm bulunmasının şart olduğu, yapılacak bağışın sınırının ortaklık genel kurulunca belirleneceği ve Kurulun bağış tutarına üst sınır getirmeye yetkili olduğu hükme bağlandı. Tebliğ ile payları Borsada işlem gören halka açık ortaklıklar tarafından ara dönem finansal tablolara göre oluşan kar üzerinden dağıtılacak kar payı avansı tutarının hesaplanmasına ilişkin yeni esaslar belirlendi.

Ayrıca, ortaklıklar tarafından net dağıtılabilir dönem karının en az yüzde 25'i oranında nakit kar payı dağıtımına karar verilmesi durumunda, dağıtıma ilişkin genel kurul kararının alınmasından itibaren bir yıl içinde gerçekleştirilecek pay ihraçlarında, Kurul kayıt ücretlerinde yüzde 25 oranında indirim uygulanması düzenlendi.