Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 30 Aralık 2012'de değişmesinden sonra piyasanın kurumlarının dönüşümü devam ediyor.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girerek, birçok kurum ve kuruluşun yeninden yapılanması ve dönüşümü için gerekli yasal düzenlemeyi hayata geçirmişti. Bu kapsamda önce İstanbul Altın Borsası (İAB) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kurulan Borsa İstanbul AŞ çatısında birleşmişti. Ardından Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası da Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ile birleşerek ömrünü tamamladı.

Dün, Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Statüsü ile ise 11 Şubat 2001 tarihinde kurularak bugüne kadar faaliyet gösteren Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nin (TSPAKB) dönüşüm süreci son aşamaya gelmiş oldu. Birliğin üyeleri ve yönetim kurulu başta olmak üzere tüm organlarının değişeceği süreç yaklaşık iki ay içinde tamamlanmış olacak. Birlikten yapılan açıklamada da konuyla ilgili iki ay içerisinde Genel Kurul yapılacağı bildirildi.

- Büyükler daha fazla söz sahibi olacak

Birliğin yeni yapılanmasının tanımlandığı Resmi Gazete'de yayımlanan Statü'deki detaylara bakıldığında daha önce 7 aracı kurum temsilcisinin yer aldığı Yönetim Kurulu'nda yeni yapılanma sonrasında aracı kurumlar sadece 3 üye ile temsil edilecek. Birliğin Yönetim Kurulu; aracı kurumlardan üç, bankalardan iki, portföy yönetim şirketlerinden iki, payları borsada işlem gören yatırım ortaklıklarından bir, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'ni temsilen bir ve SPK tarafından önerilen adaylar arasından seçilecek iki bağımsız üyeden oluşacak.

Statü ile yönetim kurulu üyeliğine seçim usulleri de belirlendi. Buna göre aracı kurumları temsil edecek üç üyenin belirlenmesinde; en yüksek işlem hacmine sahip on aracı kurum içinden bir, en fazla gelir elde eden ilk on aracı kurumdan bir üye diğer tüm aracı kurumlar içinden ise bir üye seçilecek.

- Yaklaşık 90 aracı kurum Yönetim Kurulu'na sadece 1 üye sokabilecek

Şimdiye kadar birliğin yönetim kurulu üyesi seçiminde en fazla işlem hacmi sıralamasında ilk 25 kuruluştan 2, en fazla saklamaya sahip ilk 25 kurum arasından iki ve diğer kurumlardan ise 3 üye seçiliyordu. Son yapılan düzenleme ile işlem hacmi ve gelirlerde ilk on arasına giremeyen yaklaşık 90 aracı kurum, birliğin yönetim kuruluna sadece bir üye sokabilecek.

Konuya yakın uzmanlar yeni sermaye piyasası kanunun bir çok yenilik ve gelişimin önünü açtığını birliğin yapısının da son dönemde araçları ve kurumları çeşitlenen sermaye piyasasının getirdiği zorunluluklarla tekrar düzenlendiğini belirtiyor. Buna karşılık aracı kurumlar, bankalar, yatırım ortaklıklarının yanında Değerleme Uzmanları Birliği ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının da üyeler arasına dahil edilebileceğinin öngörüldüğünü ifade eden uzmanlar, bu düzenleme ile farklı meslek kurumlarını bir araya getirmenin ciddi çıkar çatışmalarına neden olabileceğine dikkati çekiyor.

- "Diğer sermaye piyasa kurumlarının da yer aldığı bir organizasyonun meslek örgütü kavramına uymadığına inanıyoruz"

TSPAKB Başkanı Attila Köksal da Sermaye Piyasasında Gündem dergisinin şubat sayısında statü ile ilgili çekincelerini dile getirmişti.

Köksal, "Kanımızca Birlik Statüsü'nde üyeliklerin yatırım kuruluşu mesleği ile ilişkilendirilmesi sektör açısından büyük önem teşkil etmektedir. Diğer sermaye piyasa kurumlarının da yer aldığı bir organizasyonun meslek örgütü kavramına uymadığına inanıyoruz. "Daha güçlü bir Birlik yaratmak" felsefesiyle oluşturulduğu söylenen bu düzenlemenin Birliğimizi nasıl daha güçlü yapacağını görmekte zorlanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Tasarıdaki diğer bir maddeye göre Birlik Yönetim Kurulu'nda görev yapacak iki bağımsız üyeye de o günkü yazısında dikkati çeken Köksal, şunları kaydetti:

"Kurulduğundan bugüne dek Birlik yönetim ve denetim kurullarında sektörümüzün deneyimli isimleri herhangi bir maddi karşılık beklemeden sadece ve sadece sektöre katkıda bulunmak için görev yapmışlardır. Önümüzdeki dönemde huzur hakkı karşılığı görev yapacak bu iki üyenin sektörümüze nasıl bir katkıda bulunacağını da anlamakta zorlanıyoruz."

AA