Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Yapı Kredi, 2014 yılında 2 milyar 56 milyon TL konsolide net kar elde etti.

Yapı Kredi'den yapılan açıklamaya göre, maddi ortalama özkaynak karlılığı yüzde 12 olarak gerçekleşen bankanın dördüncü çeyrek karı da bir önceki çeyreğe göre yüzde 20 artarak 614 milyon TL'ye ulaştı.

Konsolide aktif toplamı ise yıllık yüzde 22 artarak 195 milyar TL'ye çıkan Yapı Kredi'nin, toplam kredileri yüzde 26 yükselişle 125,5 milyar TL, toplam mevduatı ise yüzde 22 artışla 107,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Yapı Kredi'nin 2014 yılında toplam gelirleri ise yüzde 9 artışla 8 milyar 754 milyon TL'ye yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, Türkiye ekonomisinin istikrarlı gelişiminden güç aldıklarını belirterek, 2020 yılına uzanan planlı bir büyüme hedefi içinde olduklarını ifade etti.

Açıkalın, 2020 yılı hedefinin ilk adımı olan 2014 senesini "Yatırım Yılı" olarak geçirdiklerini dile getirerek, Yapı Kredi'nin sergilediği hızlı büyümede ana etkenin dağıtım kanallarındaki genişleme ile ticari verimliliği artırıcı başarılı çalışmalar olduğunu ifade etti.

Faik Açıkalın, "70. yılımızı kutladığımız 2014 yılı bizim için yatırımlarla dolu bir yıl oldu. 60 yeni şube açarak yılı 1.000 şubeli bir banka olarak kapattık. Büyüme stratejimiz kapsamında, Yapı Kredi Ailesi'ne 2 binden fazla arkadaşımız katıldı ve toplam çalışan sayımız 18 bin 500'ü aştı. Aynı zamanda, ATM ağımıza 606 yeni ATM ekledik ve 3 bin 606 sayısına ulaştık. Diğer yandan müşteri sayımızı 600 bin artırdık. Bu artış, önceki yıllara göre yaklaşık 3 kat artışa denk geliyor. Böylelikle, 2014 yılı sonu itibarıyla toplam müşteri sayımız 10,6 milyona ulaştı. Kurumsal ve Ticari kredilerdeki başarılı sonuçlarımız 2014 yılına önemli katkıda bulundu. Ayrıca Perakende Bankacılık tarafında Bireysel İhtiyaç ve KOBİ kredilerine odaklanarak sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştirmemiz de bizlere bu yıl itici bir güç oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu.

Toplam mevduatta sektörün çok üzerinde büyüdüklerini belirten Açıkalın, "Mevduatta pazar payımızı 90 baz puan artırarak yüzde 10'a yükselttik. Kredilerdeki büyümemize rağmen, sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 15 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti. Takipteki krediler oranımız ise 10 baz puan azaldı ve sektördeki 20 baz puanlık artışa karşın daha iyi bir performans sergiledi" ifadelerini kullandı.

- "Ülke ekonomisine yaklaşık 5.7 milyar dolar kaynak yarattık"

Yapı Kredi CEO'su Açıkalın, dünya ekonomisinin son derece zorlu dönemlerden geçtiği bir dönemde, istikrarlı gelişimini korumayı başaran Türkiye ekonomisine kaynak yaratmanın büyük önem taşıdığını belirtti.

Reel ekonomiyi maksimum seviyede desteklediklerini ve finansman kaynaklarını çeşitlendirme konusunda da başarılı bir performans sergilediklerini vurgulayan Açıkalın, "Fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek amacıyla, sendikasyon, seküritizasyon, tahvil ihracı ve diğer finansman enstrümanlarını kullanarak ülkemiz ekonomisine yaklaşık 5.7 milyar dolar kaynak yarattık" açıklamasında bulundu.

Yapı Kredi'nin belirlediği alanlarda öncü, yenilikçi ve lider konumunu 2014'te de sürdürdüğünü belirten Açıkalın, şunları kaydetti:

"Worldcard, kredi kartı alacak bakiyesinde yüzde 20,8, kart hamili cirosunda yüzde 18,6, POS cirosunda yüzde 20 ve kredi kartı adedinde yüzde 17,9 pazar payı ile geçtiğimiz yılı da lider olarak tamamladı. Worldcard ayrıca, The Nilson Report'un 44 yıldır sürdürdüğü ve tüm dünyayı kapsayan son raporuna göre de kredi kartları alacak bakiyesinde 8 milyar 750 milyon dolarlık hacmiyle Türkiye'de ve Kıta Avrupası'nda birinci olurken, dünyada ise 43. sıraya yükseldi. Yapı Kredi iştiraklerinden Yapı Kredi Faktoring Eylül 2014 itibariyle, toplam ciro bazında yüzde 14,8 pazar payıyla lider konumunu sürdürürken, bir diğer iştirak Yapı Kredi Leasing 2014 yılında yarattığı 1.4 milyar dolara yakın yeni işlem hacmi ve yüzde 18,4 pazar payıyla liderliğini devam ettirdi."

Açıkalın, 2015 yılına da önemli hedeflerle başladıklarını ifade ederek, "Akıllı Büyüme" olarak özetlediğimiz stratejimiz çerçevesinde, seçilmiş alanlarda sektörün üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. Bu alanlar, müşteriye ve bankaya sürdürülebilir katma değer sağlayabileceğimiz alanlar olacak. 2014'te hız verdiğimiz yatırımlarımız bu yıl da sürecek. 2015'te büyüme stratejimiz doğrultusunda farklı bölümlere işe alımlarımız da devam edecek. Ayrıca hem şube ağımızı genişletmek hem de şubelerimizi yenilemek yine gündemimizde olacak. Diğer yandan, IT altyapısında iyileştirmeler ve verimlilik artışı sağlayacak projeleri de sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

AA