Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Borsa İstanbul'da işlem gören İş Bankası iştirak şirketlerinin paylarının fiyat ve getiri performanslarını ölçen endeks, Borsa İstanbul tarafından hesaplanıyor.

Borsa İstanbul'da işlem gören İş Bankası iştirak şirketleri paylarının fiyat ve getiri performanslarını ölçen endeksin 13 Nisan 2015 tarihinden itibaren Borsa İstanbul tarafından hesaplanmasına ilişkin "İş Bankası İştirakleri Endeksi Gong Töreni" düzenlendi.

Törende Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, İş Bankası Grubu'nun gerek Türkiye'nin iktisadi gelişiminde gerekse sermaye piyasasının bugünlere gelmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

İş Bankası ve halka açık iştirakleri olan 15 şirketin toplam piyasa değerinin 12 Haziran itibariyle 17 milyar dolara ulaşmış olduğunu ifade eden Dinç, "Halka açık şirketlerimizin toplam değerinin 223 milyar dolar seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, İş Bankası Grubu'nun piyasamız açısından önemi daha iyi anlaşılacaktır. Benzer şekilde söz konusu şirketlerde işlem hacmi 2014 yılında 27 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Dinç, 2014 yılı pay piyasası toplam işlem hacminin 399 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında, İş Bankası Grup şirketlerinin piyasa değerlerine ek olarak piyasa likiditesine de çok ciddi katkı yaptığının görüleceğini söyledi.

Bu kapsamda, pay piyasasında büyük bir ağırlığa sahip olan ve geniş bir yatırımcı kitlesinin tasarruflarını değerlendirdiği İş Bankası ve iştiraklerine ait payların performansının ölçülmesinin de önemli hale geldiğini vurgulayan Dinç, şunları kaydetti:

"13 Nisan 2015 tarihi itibariyle İş Portföy için Borsa İstanbul tarafından hesaplanmaya başlanan endeks, İş Bankası ve iştirakleri hakkında yerli ve yabancı yatırımcı farkındalığını arttıracak ve İş Portföy tarafından sunulan ve bu endeksi takip eden fonlar da yatırımcılarımıza söz konusu şirketlerin performansına yatırım imkanı sağlayacaktır. Borsa İstanbul olarak hem halka arz edilen şirket sayısını hem de borsamızda işlem gören enstrüman çeşitliliğini artırmak en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu hedeflere ulaşmanın sektörle güçlü bir iş birliğinden geçtiğini biliyoruz. Borsa İstanbul'un bölgesinin finans süpermarketi olması için paydaşlarımızla çalışmaya devam edeceğiz."

- "İştirak fonun benzerini, emeklilik fonları altında kuracağız"-

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç ise İş Bankası şirketlerinin kurumsal yönetim anlayışına göre yönetilen, düzenli temettü ödeyen şirketler olduğunu belirtti.

Böyle bir grup şirketin başka yatırımcıların da ilgisini çekebileceğini düşündüklerini aktaran Koç, şöyle devam etti:

"Gerçekten de bu başarılı oldu. Geçmişte bu endeks fonun getirisi, Borsa'nın normal endekslerinin üzerinde seyretti. Rakamlar büyüdü, bugün yaklaşık 60 milyon lira civarında ama 150 milyon liralara çıktığı olmuştur. Bu küçük gibi görünüyor ama hisse fon olarak oldukça yüksek bir rakam. Bu fon aslında Türkiye'deki pasif yönetim anlayışının ilk örneklerinden biridir.

2000'li yıllarla beraber endeks ve borsa yatırım fonları çıktı. Bu dönemde endeks oluştururken biz yurt dışına gidip endeks yaptırıyorduk çünkü o zaman Türkiye'de endeks yapan bir kurum yoktu. O zaman Borsa da dışarı endeks yapma konusunda çok istekli değildi. Şimdi artık yurt dışına gitmiyoruz. Borsa burada kendisi endeksleri hesaplıyor ve piyasadaki oyuncularla iş birliği halinde. Bence bu kritik bir aşama. Çünkü dünyada özellikle pasif yönetime dayalı endeks fonlar, Borsa yatırım fonları hızla büyüyor. Türkiye'de maalesef istediğimiz yerlere gelemedik. Borsa ile iş birliğiyle bu rakamların yukarı çekilmesini bekliyoruz."

İlhami Koç, iştirak fonun benzerini, emeklilik fonları altında kuracaklarını belirterek, böylece her iki kanaldan Borsa'ya gelecek kaynakları büyütmek istediklerini belirtti.

Tören sonrası Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Koç'a günün anısına kristal tokmak hediye etti.

AA