Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), yönetimsel açıdan bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak ve denetimi altındaki kuruluşlarla daha yakın çalışma ortamının sağlanması amacıyla Kurum tarafından İstanbul’da yeni bir bina kiralanarak, mevcut Ankara ve İstanbul binalarının tek bir merkezde toplanmasına karar verildiği bildirildi.

BDDK'dan yapılan açıklamada, Kurumun İstanbul’a taşınmasına ilişkin dün bir basın yayın organında gerçek dışı hususlar içeren haberin yer aldığı belirtilerek, iddialara açıklık getirildi.

Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında ve gelişiminde Türk bankacılık sektörünün önemli rolünün bulunduğuna vurgu yapılan açıklamada, bankaların gözetim ve denetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için BDDK ile denetimi altındaki bankalar ve banka dışı kuruluşlar arasındaki bilgi alışverişi ve yakın çalışma ortamının tesis edilmesinin son derece önem arz ettiği ifade edildi.

25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanunun 147'nci maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 82. maddesinde yapılan değişiklikle, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında BDDK’nın merkezinin İstanbul olarak belirlendiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu haberde ifade edilenin aksine BDDK'da kuruluşundan bu yana hiçbir zaman personel sayısı bin 537 kişi olmamıştır. Bugün itibarıyla Kurumumuz, faaliyetlerini Ankara binasında 385, İstanbul binasında 188 olmak üzere toplam 573 personel ile yürütmektedir. Kurum faaliyetlerinin iki ayrı şehirde bulunan binalarda yürütülmesi yönetimsel açıdan bölünmüşlüğe neden olmaktadır. Diğer taraftan, İller Bankası AŞ ve Türkiye Kalkınma Bankası AŞ hariç sektördeki bankaların tamamı ile Kurumun denetimi altındaki banka dışı kuruluşlar faaliyetlerini İstanbul’da sürdürmektedir."

"İstanbul’da tek bir merkezde toplanılmasına karar verildi"

İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında kamu bankalarının da merkezlerini İstanbul’a taşıdıklarına işaret edilen açıklamada, "Bu çerçevede, BDDK’nın faaliyetlerinde yaşanan yönetimsel açıdan bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak ve denetimi altındaki kuruluşlarla daha yakın çalışma ortamının sağlanması amacıyla Kurumumuzca İstanbul’da yeni bir bina kiralanarak mevcut Ankara ve İstanbul binalarının tek bir merkezde toplanmasına karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Bankacılık Kanunu'nun 101'inci maddesi uyarınca BDDK’nın giderlerinin banka ve diğer kuruluşların yaptıkları katılma payı adı altındaki ödemelerden karşılandığı, Kurumun giderleri için genel bütçeden pay alınmadığı belirtilen açıklamada, BDDK bütçesi çerçevesinde mevcut Ankara ve İstanbul binaları için ödenen kira bedelleri ile İstanbul'da bulunan yeni binaya ödenecek kira bedeli birlikte dikkate alındığında, BDDK’nın kira harcamaları konusunda tasarruf sağlanacağı kaydedildi.

"Başka bankanın altyapısının kullanılması söz konusu değil"

Bankaların bilgilerinin korunması hususunun Kurum tarafından en fazla hassasiyet gösterilen konular arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, "Bu itibarla, İstanbul’da kiralanan yeni binada başka bir Bankanın alt yapısının BDDK tarafından kullanılması kesinlikle söz konusu değildir" denildi.

Açıklamada, Kurumun faaliyete başladığı günden bugüne kadar titizlikle uyguladığı şeffaflık ilkesi gereğince, İstanbul’a taşınmaya ilişkin bilgilerin basın yayın organları tarafından Kurumdan doğrudan temin edilebileceği ifade edildi.