Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan Fransa'nın Cannes kentindeki gayrimenkul fuarında yaptığı açıklamada, TOKİ'nin İstanbul Finans Merkezi projesinde 2 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi.

TOKİ 60 bin sosyal konut inşa etmeyi planlıyor. Bu rakam toplam konut üretiminin yaklaşık yüzde 8'ine denk geliyor.

TOKİ 2016-2019 yılları arasında 250 bin ünite 2016-2023 yılları arasındaysa 500 bin ünite konut inşa etmeyi hedefliyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Türkiye'nin, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) ve Üçüncü Havalimanı gibi yapımı devam eden ve yapımı tamamlanan projelere bakıldığında yatırım açısından Avrupa ve bölge ülkeleri arasından sıyrıldığını söyledi.

Turan, MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarında gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin fuara üçüncü defa katıldığını söyledi.

Dünyadaki en önemli gayrimenkul fuarı olan MIPIM'in diğerlerinden farklı olarak konut alıcısı ile satıcısını buluşturmadığını dile getiren Turan, fuarda hem şehirlerin yatırım olanaklarının, hem de bu şehirlerde yatırım yapan gayrimenkul şirketlerinin büyük ölçekli fonlarla buluştuğunu anlattı.

Turan, MIPIM'e 5 yıl önce çok küçük hollerde şahsi katılımda bulunan Türk firmalarının artık çok daha görkemli alanlarda yer aldığını, İstanbul Ticaret Odasının İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırını kurduğunu aktardı.

Fuar alanının konumunun Paris ve Londra arasında olduğuna dikkati çeken Turan, "Bu durum konumumuzu gelecek yıllar için de çok daha iyi konumlara taşıyacağımızı işaret ediyor" dedi.

Turan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İTO, Emlak Konut GYO ve TOKİ'nin fuarla ilgili önceden toplantı yaptıklarını ve çadırda TOKİ ile Emlak Konut'un stantlarının yer aldığını kaydederek, "Diğer holler de gezildiğinde ve yatırım olanaklarına bakıldığında Avrupa ve dünya ölçeğinde Türkiye en önemli gayrimenkul yatırımlarının, büyük yatırımların olduğu ülke" diye konuştu.

Tanıtım çadırında yer alan Üçüncü Havalimanı, Avrasya Tüneli gibi maketlere değinen Turan, bu yıl MIPIM'de mimarlık firmalarının yer almaya başlamasının sevindirici olduğunu aktardı.

"İstanbul dışındaki şehirler de yatırım olanaklarını tanıtıyor"

Turan, iştirakleri olan Emlak Konut GYO'nun MIPIM'de yer almasının önemine değinerek, burada bulunan Türk firmalarının birçoğunun Emlak Konut veya TOKİ bünyesinde yatırım yapan şirketler olduğunu bildirdi.

Fuarda ülkeler üzerinden değil şehirler üzerinden yatırım olanaklarının sunulduğuna dikkati çeken Turan, bu yüzden İstanbul markasıyla öne çıktıklarını aktardı.

Turan, "Türkiye için bakıldığında bizim de markamız İstanbul. Yine sevindirici bir şey; Yeni, gelişmekte olan, yatırım olanakları sunan Ordu, Bursa, Balıkesir, Antalya gibi belediyelerimiz de yatırım olanaklarını tanıtacak yeni stantlar açtılar. Bunların gelişerek devam etmesini istiyoruz" diye konuştu.

"Türkiye yatırım açısından çevre ülkelerden ayrılıyor"

Turan, "Türkiye yatırımcılar için güvenli mi?" sorusu üzerine "Londra, Paris, Berlin ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli bir şehir. Terör sadece Türkiye'ye mahsus değil dünya şu anda bununla mücadele ediyor. Yatırımcılarımıza Türkiye'nin olanaklarını tanıtacak bir organizasyonda bulunmaktan mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin şu anda yaptığı ve devam eden yatırımları açısından Avrupa ve bölgesindeki ülkelerden sıyrıldığını dile getiren Turan, diğer çadırlara bakıldığında bunun net bir şekilde görüldüğünü bildirdi.

Turan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesine (İFM) değinerek, "Nisan ayı itibarıyla İFM farklı bir evreye geçiyor. Dünyadaki diğer ölçekleri ile kıyaslanamayacak derecede önemli olan bu proje için yaklaşık 2 milyar dolar yatırım planlanıyor. Bu projeyi, Üçüncü Havalimanını, burada daha açıklanmayan projeleri görmek bile Türkiye'nin güvenli bir liman olup olmadığının cevabıdır" diye konuştu.

"Emlak Konut son 10 yılda üretilmiş önemli bir değerdir"

Yabancı ülkelere TOKİ'nin açılmasına ilişkin bir soruya karşılık Turan, kendisinin 2 yıldır bu görevde olduğunu hatırlatarak, şimdiye kadar 43 ülkeden üst ölçekte, bu alandaki üst düzey kamu otoritelerinden görüşme talepleri olduğunu aktardı.

Turan, Emlak Konut'un TOKİ'nin iştiraki ve sektörün markası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"TOKİ-Emlak Konut ilişkisi TOKİ'yi de var eden bir ilişkidir. TOKİ'nin finansmanının da sağlandığı bir ilişkidir. Hem bu sağlanırken Türkiye birçok ülkenin anlamaya çalıştığı Emlak Konut gibi sermaye piyasasına açılmış önemli bir marka üretmiştir. Bu çok önemlidir. Son 10 yılda üretilmiş bir değerdir."

Turan, TOKİ'nin alt ve orta gelir grubuna, Emlak Konut'un ise orta ve üst gelir grubuna konut ürettiğini dile getirerek, kendilerinin hiç konut sahibi olmayan vatandaşları ev sahibi yapmak istediklerini anlattı.

"Bir şehir sadece alt gelir grubundan insanların bir araya toplayamazsınız. Orada farklı ekonomik segmentten insanları da bir araya toplamanız gerekir" diyen Turan, Kayaşehir'in bu manada önemli bir örnek olduğunu bildirdi.

Turan, kendilerine "Artık zenginlere mi ev yapıyorsunuz" şeklinde eleştirilerin yöneltildiğine değinerek, her ekonomik katmandan insanların yaşadığı yerlere "şehir" denildiğini vurguladı.

"Bu yıl 60 bin sosyal konut üreteceğiz"

Sadece TOKİ olarak bu yıl 60 bin sosyal konut yapmayı hedeflediklerini dile getiren Turan, ülkede bu yıl üretilecek toplam konutun yüzde 8'ini kendilerinin yapacağını aktardı.

Turan, yılın ilk 2 ayında 11 bin konut ihalesi yaptıklarını, mart-nisan aylarında 11-12 bin konut için ihale yapacaklarını belirterek, "Yıl sonuna kadar 60 bin, 2016-2019 arasında 250 bin, 2016-2023 arasında da 500 bin konut üreteceğiz. Hiç konut sahibi olmayan vatandaşlarımıza konut yapacağız" diye konuştu.

Kurum: "İnşaat sektörü büyümek zorunda"

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, İFM'nin altyapılarının büyük oranda tamamlandığını belirterek, merkezde inşaatların bu yıl itibarıyla başladığını, 2018 sonunda kısmen biteceğini, 2020 yılına kadar da etaplar halinde bitirilmesinin planlandığını söyledi.

Emlak Konut olarak Türkiye'de en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olduklarını anımsatan Kurum, geçen yıl yüzde 20 oranında yabancıya satış gerçekleştirdiklerini aktardı.

Kurum, "Bu yıl da baktığınızda ocak-şubat aylarında yüzde 10-15 seviyelerinde yabancıya satış var. Bu sektör adına sevindirici. Tabii ki Türkiye'deki terör olayları satışları doğrudan veya dolaylı etkiliyor. Ancak tüm Avrupa'da ve dünyada bu tür tehditler var. Türkiye büyümesini sürdürüyor. İnşaat sektörü de ülkenin büyümesine paralel olarak büyümek zorunda" dedi.

Genel Müdür Kurum, emlak Konut'un bu yıl 15-20 bin konut yapmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

AA