Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Çinli otoriteler, küresel Bitcoin arzının önemli bir kısmını oluşturan faliyetlerin kapatılması talimatı verdi. Söz konusu adımla birlikte Çin, kripto para Borsalarının kepenk indirmesiyle sonuçlanan resmi kısıtlamaları genişletmiş oldu.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre hükümetin internet finansına ilişkin riskleri denetleyen çalışma kolu, geçtiğimiz hafta yerel otoritelere kripto para üreten ya da “madencilik” yapan faaliyetlerin sonlandırılması konusunda rehberlik etmesini istedi.

Birden fazla kurumu kapsayan çalışma kolunun önemli bir parçası olan Çin Merkez Bankası (PBOC) konuya ilişkin yorumda bulunulması talebine yanıt vermedi.

Karmaşık matematik problemlerini çözerek kripto para üretmek ve doğrulamak için güçlü bilgisayarlar kullanan sanal para madencileri, Çin'de elektriğin bol ve ucuz, hava sıcaklığının ise düşük olduğu seyrek nüfuslu bölgelere yayılmış durumda.

Çinli otoritelerin adımı, gelecek vadeden fakat kara para aklama gibi nedenlerden dolayı yetkilileri endişelendiren sanal para piyasasının aldığı son darbelerden biri oldu.

New York merkezli araştırma şirketi Chainalysis Inc.'in verilerine dayanan hesaplamalara göre Çin, küresel Bitcoin madenciliği için son 30 günde gerekli olan bilgisayar gücünün yaklaşık yüzde 80'ini karşıladı.

 

WSJ