Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Tek başına değerlendirildiğinde sanal para Bitcoin'un 2017'deki yüzde 1,400'lük göz alıcı yükselişi, diğer yatırımlarım çoğunu utandırabilir.

Buna karşın Sanford C. Bernstein Ltd.'ye göre böylesine bir yükseliş bile sanal parayı kurumsal yatırımcıların görüş alanına sokmak için yeterli olmayabilir.

Aracı kurumun Avrupa hisse senedi stratejisi birim yönecisi Inigo Fraser-Jenkins, hala olgunluk kazanmamış olan kriptopara piyasasına ilişkin volatilite, likidite ve Bitcoin üretimi için gerekli olan elektrik gerensinimleri gibi endişelerin, henüz Bitcoin'un kurumsal yatırımcılar için bir rolü olmadığı anlamına geldiğini ifade etti.

Fraser-Jenkins, Bitcoin'un getirisi, volatilitesi ve S&P 500 Endeksi, gelişen piyasalar, yüksek faizli tahviller, emtia ile Ocak 2016'dan Aralık 2017'ye korelasyonu dikkate alındığında, sanal paranın optimize portföylerde yerini alabilmesi için gelecekte aylık ortalama yüzde 5 getiri elde etmesi gerektiğini belirtti.

Fon yöneticisine göre bu oran -diğer riskler hesaplanmadığında bile- üstlenmek için çok yüksek.

Stratejist, müşterilere yazdığı bir notta, “Kripto paralar, kurumsal yatırım için uygun boyut ve likiditeye sahip değil; ve Bitcoin'a yönelik çevresel, sosyal ve idari endişeler muhtemelen sanal paraları birçok emeklilik fonu için seçenek dışında bırakıyor.” dedi.