Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin'un geçtiğimiz aylardaki volatilitesi dikkate alındığında “istikrarlı sanal para” şeklinde isim edinmiş bir kripto paranın cazibesi anlaşılabilir.

Tether 2015 yılında ilk sürüldüğü zaman arkasındaki düşünce buydu. Şimdi ise Tether'ın güvenilirliği sorgulanıyor; Bitcoin'un fiyatını ve diğer birçok sanal para Borsasını şiddetli bir şekilde etkileyebileceğine ilişkin endişeler artıyor.

ABD'de Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun (CFTC) sanal para borsası Bitfinex ve Tether'a 6 Aralık'ta mahkeme celbi gönderdiğinin açıklanması yatırımcıları korkuttu ve Bitcoin'un fiyatı iki ayın düşüğüne geriledi.

Gizemli sanal para Tether nedir?

USDT olarak da bilinen Tether, üç yıl önce işlem görmeye başlayan bir sanal para. Tether'ın arkasındaki şirket sanal paranın dolara sabitlenmiş olduğunu iddia ediyor. Dolayısıyla Tether'de istenilen hem doların istikrarına sahip olması hem de dijital para olarak kullanılabilmesi.

Bunun anlamı yatırımcıların birbirinden farklı sanal paraları dolara çevirme ihtiyacı duymadan, hızlı ve ucuz bir şekilde platformlar arasında aktarabilecek olması.

Birçok platformun, kripto paralara yönelik temkinli duruşlarından dolayı geleneksel bankalarla iş yaparken sorunlarla karşılaşmaları nedeniyle Tether, istikrarlı bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

Bu nedenle bu gizemli kripto paranın Bitcoin alımı yapılan (Bitfinex gibi) internet sitelerinde dolar yerine geniş çaplı bir kullanımı bulunuyor. Tether Limited'in iddiasına göre şirketin tüm sanal paraları için her zaman dolar karşılığı/rezervi bulunuyor.

Şüpheciler ise şirketin bunu kanıtlamak üzere herhangi bir kanıt sunmadığını ve hesaplarının denetlenmediğini ileri sürüyorlar.

Tether'ın sözcüsü Ronn Torossian, Aralık ayında yaptığı bir açıklamada şirketin mümkün olan en kısa zamanda tam denetim raporunun yayınlanacağını söylemişti.

Eylül ayında denetim şirketi Friedman LLP'nin bir ara dönem raporuna göre şirketin 15 Eylül itibariyle 442.9 milyon dolarlık nakdi bulunuyor ve Tether paralarının tamamını karşılıyordu.

Buna karşın New York Times'a konuşan dijital para uzmanı bir hukukçu, söz konusu evrağın Tether paralarının dolarla desteklendiğini kanıtlayacak şekilde yazılmamış olduğunu ifade etmişti.

Tether'ın Bitfinex ile bağlantısı nedir?

Tether ve dünyanın en büyük Bitcoin borsalarından Bitfinex arasındaki bağlantıya yönelik çok spekülasyon oldu. Ne Tether'ın ne de Bitfinex'in internet sitesinde bu şirketlerin merkezlerinin nerede olduğu ya da yetkinin kimde olduğu ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Bitfinex'in de sözcüsü olan Torossian, Aralık açıklamasında her iki şirketin CEO'sunun Jan Ludovicus van der Velde olduğunu belirtmişti. Ayrıca Coindesk'e göre Torossian, şirketin strateji müdürünün Phil Potter, CFO'sunun Giancarlı Devasini olduğunu da söyledi.

Açıklamada ayrıca Tether'ın döviz kuruna bağlı olduğu da belirtildi.

Tetherların nasıl üretildiği net değil, fakat traderların her bir sanal paranın 1 dolar değerinde olduğunu düşünüyor. IPC Systems Inc.'de ürün yöneticisi Barry Leybovich, geçtiğimiz ay Bloomberg'e Bitcoin'un Bitfinex'te Tether parasıyla işlem görmesinin Bitcoin fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu söylemişti.

Yatırımcıların korkusu nedir?

En büyük endişe rezervlerle ilgili. Sadece Ocak ayında 850 milyon dolar değerinde Tether üretildi ve esaslı bir şekilde desteklenmediği korkuları hakim.

Denetim şirketi Friedman LLP ve Tether arasındaki ilişkiye son verildiğine yönelik son raporlar da likiditeye yönelik soru işaretlerini gündeme getiriyor.

Eğer bankada yeterli para bulunmuyorsa, Tether parasının değerinin belirleyicisinin ABD Doları yerine piyasa olması gerekiyor.

Tether'ın fiyatının çökmesi, traderların Tether'a olan güvenini kaybetmesi durumunda Bitcoin'un da sert düşmesine yol açabilir. Bu durumda Wired'ın deyişiyle “Para çekmek üzere banka gişelerine akın etmenin kripto versiyonu” yaşanabilir. Bitcoin alımındaki dünya çapındaki geniş kullanımı dikkate alındığında Tether, bazı sanal para borsalarının çökmesine neden olabilir.

Bugüne kadar kaydedilen en büyük çöküş 2014'te yaşanan müşterin 500 milyon dolarının hackerlara kaptırıldığı Mt Gox olayı idi.

Tether'a yönelik şüpheler

Kripto para dünyasında yeni yayılan isimsiz bir rapor, Tether'ın Bitcoin'un fiyatını düşmemesi için destekliyor olabileceği şüphelerini doğurdu.

İstatistiksel analize göre Tether'ın sürüldüğü zamanlar Bitcoin fiyatlarındaki düşüşlere denk geliyor.

İsimsiz raporda “Tether'ın piyasa koşullarına göre para ihraç etmesinin yerine organik bir büyüme sürecinde olması ihtimali oldukça düşük.” ifadesi yer alıyor.

Bitfinex'ed, Medium üzerinden yaptığı bir değerlendirmede Bitfinex'in Tether parası yarattığı ve bunları Bitcoin almak üzere kullanarak fiyatları artırdığını iddia etti.

Bitcoin'un alternatiflerinden Litecoin'un yaratıcısı Charlie Lee, Kasım ayında yaptığı bir yorumda “Şirket soruların ve şüphelerin farkında olduğunu söylemişti. Kripto paralarını destekleyecek kadar dolarının olmadığı suçlamalarının bilgisiz ve temelsiz olduğunu belirtti.” demişti.

Torossian ise Bitfinex'ed'i işaret ederek, “Bitfinex'i en fazla eleştiren kim? Hiçbir zaman kendi kimliğini açığa çıkarmadan iddialarda bulunan isimsiz bir Twitter kullanıcısı. Birisi ismini saklayrak suçlama ve saldırıda bulunuyorsa, amacının sorgulanması gerekir.” dedi.

The Telegraph