Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin 10 yıllık tarihi içerisinde pek çok düşüş ve yükseliş yaşadı, siber saldırıya uğradı, bazı ülkeler tarafından yasaklandı. Bitcoin'in icadından günümüze gelişmeler şöyle:

BİTCOİN’İN İCADI
Bitcoin’in mucidi, Satoshi Nakamoto, 2008 yılındaki ekonomik krizin yaşandığı dönemde Bitcoin hakkında “Eşler arası Elektronik Ödeme Sistemi” isimli bir duyuru yayınladı ve bu duyuru Bitcoin isminin ilk defa geçtiği rapordu. Bitcoin, ilk defa 2009 yılında hem kamuya açıldı hem de Bitcoin madenciliğine başlandı. 

22 Mayıs 2010 gününde bir kişinin 10.000 Bitcoin ile aldığı iki pizza, Bitcoin ile yapılan ilk alışverişti, bu alışveriş Bitcoin topluluğu arasında “pizza günü” olarak anılıyor.

2016 yılında Ethereum ve Kripto Paralarda ilk halka arzı yapıldı. Halka arzlar, bağış toplama aracılığı ile yatırımcılara kripto paralara yatırım yapma imkanı sundu ve Bitcoin gibi diğer dijital paraların da piyasadaki hacmini artırdı

BİTCOİN’İN YÜKSELİŞİ

2017’de Bitcoin uluslararası finansal bölgeye açıldı ve bu dönemde 20.000 dolar seviyelerindeydi ancak 26 Aralık’ta bu fiyat 16.000 dolara geriledi.

2017 yılı içerisinde Bitcoin, klasik ve nakit olmak üzere ikiye ayrıldı. Bu gelişmeden sonra Japonya Bitcoin'i yasal bir ödeme tipi olarak kabul etmek için bir yasa çıkardı. Norveç de bir ödeme sistemi ve yatırım aracı olarak kripto para birimini tanıdı.


BİTCOİN’İN DÜŞÜŞÜ

Asya’da Japonya ve Güney Kore kripto para ticaretinin en önemli merkezleri Mt. Gox saldırıya uğramadan önce Japonya’da bulunuyordu, şimdi ise en büyük kripto para Borsası olan Bithumb Güney Kore’de bulunuyor.

Bitcoin'e son dönemde yaşanan siber saldırıların kripto paraların değer kaybetmesine olumsuz etkisi olduğu tartışılıyor. Saldırılardan sonra 830 milyon dolar olan piyasa hacmi, 310 milyar dolara geriledi.

Ancak hem market hacminin düşüşü hem de ülkelerin getirdiği yasaklarla Bitcoin ve diğer kripto para birimleri değer kaybetmeye devam ediyor. Şuan uzmanların, yatırımcıların ve piyasaların merak ettiği konu ise Bitcoin fiyatı sıfır dolara kadar düşecek mi yoksa 3 yıl önce olduğu gibi tekrar toparlanacak mı?