Advertisement

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da bu yıl 27'incisi düzenlenen ve 28 Şubata kadar devam edecek Uluslararası Kış Festivali, atlı birliklerin de katılımıyla çok sayıda dans, ateş ve akrobasi gruplarının gösterileri eşliğinde başladı.

Eski Yugoslavya döneminde ''sanatın başkenti'' olarak adlandırılan Saraybosna'da, 1990'lı yıllarda yaşanan acı savaşın ardından kenti yeniden eski günlerine kavuşturmak için sanatçıların yoğun çabalarıyla birbirinden ilginç ve güzel sanatsal etkinlikler düzenleniyor. Sinema, tiyatro, caz gibi uluslararası festivallerin yapıldığı Saraybosna'da bu defa dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sanatçılar, ''aşk sanatı'' sloganıyla düzenlenen Uluslararası Kış Festivali'nde buluştu.

AB üyesi ülkeleri temsilen 30 atlının katıldığı, onlarca dans, ateş ve akrobasi gruplarının eşliğinde Saraybosna At Meydanı'nda başlayan festival açılışı kapsamında, katılımcılar kortej eşliğinde yürüdü. Tarihi Başçarşı'daki Moriça Han'a gelen kortej, burada Osmanlı döneminde ''yolcuların durup bir süre dinlenmelerini'' anımsatmak amacıyla mola verdi.

Daha sonra Avusturya-Macaristan dönemi eserlerin bulunduğu Ferhadiye Caddesi'nden geçen gruplar, eski Yugoslavya döneminde Alman Nazi birliklerine karşı savaşta ölenlerin anısına yaptırılan ''Sönmez Ateş'' anıtı önünden Titova Caddesi'ni takip ederek, Bosna-Hersek Parlamento binası önüne geldi.

Renkli görüntülerin oluştuğu grupların geçişi sırasında çevredeki halk, festival kortejine alkışlarla destek verdi.

Festival Müdürü İbrahim Spahiç, kortej yürüyüşünün sona erdiği alanda yaptığı konuşmada, ''Saraybosna'yı seven insanlar, bu sevginin karşılığını alır, çünkü Saraybosna da onları sever'' şeklinde konuştu.

Festivalin açılış törenlerine katılan AB'nin Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko, ülkedeki pozitif etkinliklere destek verilmesi gerektiğini söyleyerek, vatandaşları sanat festivalinin açılışında ''ağır siyasi konularla'' yormak istemediğini belirterek, festivalin organizatörlerine başarılar diledi.

AB Parlamentosu'nun Bosna Hersek raportörü Doris Pack de Saraybosna'yı onlarca kez ziyaret ettiğini ve bu festivalin kültürel farklılıkların yaşamasına destek verdiğini dile getirdi.

Festivalin açılış törenlerine, Saraybosna Anakent Belediye Başkanı Aliya Behmen ile çok sayıda yerli ve yabancı kişi katıldı.

Festival müdürü İbrahim Spahiç, daha sonra elindeki lüks lambayla parlamento önünde, antik dönem Yunan filozoflarından Diyojen'in ''lambayla adam arıyorum'' ifadesinden aldığı ilhamla, bir skeç sundu. Ateş tutarak kendisine yol gösteren gençlere lambayı teslim eden Spahiç, ''sonunda adam buldum'' diyerek 27. Uluslararası Saraybosna Kış Festivali'nin açılışını yaptı.

Bu yıl ''Aşk sanatı'' sloganıyla düzenlenen Saraybosna Kış Festivali 28 Şubatta sona erecek. Festival programı kapsamında tiyatro, müzik, film, resim, edebiyat gibi sanatın farklı alanlarından başarılı örnekler sanatseverlerle buluşacak. Festivalin film haftası bölümünde sinemaseverler Japonya, İran, Macaristan ve İspanya'dan filmleri izleme imkanı bulacak. Festivalin sanatsal etkinliklerinini önemli bir kısmına Türk Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak.

Festival kapsamında Türk sanatçılarından Argun Okumuşoğlu'nun resim sergisi 12-17 Şubat, Mehmet Güneyli'nin fotoğraf sergisi 17-28 Şubat tarihlerinde Türk Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.