Advertisement

Asya hisse senetleri ABD – Çin ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğine ilişkin sinyallerin etkisiyle haftaya yükselişle başladı. Bununla birlikte güven, yatırımcıların anlaşmaya dair şüphelerinin sürmesiyle sınırlı kaldı.

Sydney'den Hong Kong'a hisse senetleri ABD Başkanı Donald Trump'ın iki tarafın gelecek ay kadar yakın bir zamanda imzalanabilecek bir anlaşmanın ana hatları üzerinde anlaştığını söylemesinin ardından tırmandı. S&P 500 Endeks vadelileri, ABD hisse göstergesinin Cuma günü tırmanarak rekora yüzde 1.8 kadar yaklaşması sonrasında yükseldi. Yuan Cuma günkü yükselişini sürdürdü ve ABD Hazine tahvili vadelileri, faizlerde geçen haftaki yükselişin ardından arttı. Japonya tatil nedeniyle kapalı.

ABD, “1. safha” ticaret anlaşmasından dolayı Çin'e yönelik bu hafta planlanan vergi artırımını gerçekleştirmeyecek. Pekin, ABD'den yüklü miktarda tarım ürünü alacak ve fikri mülkiyet, finansal hizmetler ve yuan konularında adımlar atacak. Çin'in yaptığı bir açıklamada anlaşmaya değinilmeden sadece “İki taraf önemli ölçüde ilerleme kaydetti” ifadesine yer verildi. Ancak vergi konusunda ya da tarım ürünleriyle ilgili taahhütlere değinilmedi.

ING Bank NV, “Heyecanlanmayalım. ABD'nin ve Çinli müzakerecilerin anlamlı bir anlaşma yapmaları için önünde zorlu bir yolculuk var.” dedi.

Çin'in ihracat ve ithalatı Eylül'de beklenenden fazla daraldı. ABD vergileri ve küresel ticaretin yavaşlaması talebi olumsuz etkiliyor.

Sterlin, Avrupa Birliği (AB) müzakerecilerinin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit planlarının anlaşma temeli oluşturacak kadar yeterli olmadığı uyarısının ardından çekildi.

ABD'de dikkatler JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley gibi büyük bankalarla başlayacak bilanço dönemine döndü. Pazartesi günü Columbus Günü tatili nedeniyle hacim düşük olabilir. Tokyo da tatil nedeniyle kapalı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Hong Kong saatiyle 14:15'te yüzde 0.2 yükseldi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 1.1 arttı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.1 tırmandı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 tırmandı.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.3 geriledi.

Döviz

Yen dolar karşısında 108.28'de fazla değişmedi.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.3 yükselişle 7.0615'ten işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi Cuma günü yüzde 0.4 düşmesi sonrasında yüzde 0.1 yükseldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 ekside 1.1031'den işlem gördü.
Sterlin yüzde 0.6 düşüşle 1.2594'te kaldı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.2 yükseldi. 10 yıllıkların faizi Cuma günü 6 baz puan artarak yüzde 1.73 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının gaizi 3 bp artarak yüzde 1.05 oldu.

Emtia

WTI yüzde 0.9 puan düşüşle varili 54.23 dolar oldu.
Altın yüzde 0.1 düşüşle 1,487.94 dolardan işlem gördü.