Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şirketin BBC'de yer alan 3 aylık tahmin raporuna göre, Euro bölgesindeki borç krizi dinme işareti göstermezken Yunanistan'ın temerrüde düşmesi "kaçınılmaz" olarak görülüyor.

Rapora göre, Euro blokundaki resesyon tehlikesi keskin bir şekilde yükselirken, artan finansal gerilimler ve hız kesen ekonomik büyüme, "gerçek bir tehlikenin varlığı" anlamına geliyor. Yunanistan ile ilgili temel soru ise temerrüdün ne zaman ortaya çıkacağı ve nasıl yönetileceği yönünde.

Rapora göre, yetkililer Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'de karşılaşılan sorunları çözmeye çalışmakta çok ağır kaldı.

Yunanistan için temmuzda duyurulan kurtarma paketinin uzun süren tereddütleri ve belirsizliği sonlandırması umut edilmişti; ancak rapor euro  bölgesindeki egemen borç krizinin dinme işareti göstermediğini söylüyor. Rapor euro bölgesi ekonomisinin resesyona gitmesi ihtimalinin yüzde 35 olduğunu bildiriyor.

Rapor, önceki yüzde 2'lik artış tahmininin ötesinde, euro bölgesinin GSYH'deki artışının bu yıl yüzde 1.6 oranında olabileceği tahminini de yapıyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmesi gerektiği belirtilen rapora göre, mali politikalarını rahatlatamayan ya da rahatlatmak istemeyen hükümetlerin yanında ECB biraz manevra imkanı olan tek kurum.