Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel yatırımcılar, Yunanistan'ın temerrüte düşmesinin "kaçınılmaz" olduğunu düşünüyor. Bloomberg'in anketine göre, katılımcıların yüzde 93'ü, Yunanistan'ın er ya da geç borç yükümlülüklerini ödeyemez hale geleceğini söylüyor.

Bloomberg'e abone 1,031 yatırımcı ve traderın katıldığı ankette, Yunanistan'ın temerrüte düşeceğini düşünenlerin oranı Mayıs ayında yüzde 85 ve bir yıl önce yüzde 67 seviyelerindeydi.

Yunanistan tahvilleri, Avrupalı politika yapıcıların Yunanistan yardım paketinin koşulları konusunda anlaşmaya varamamaları ve Yunanistan'ın CDS'lerinin temerrüt olasılığının yüzde 90'ın üzerine çıktığını göstermesi sonrası hızlı değer kayıpları yaşadı. Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, krizin Yunanistan'da isole edilmesi ve İtalya ve İspanya gibi daha büyük ekonomilere yayılmasının önlenmesi için görüşmeler yürütmek üzere dün Atina'ya tekrar geldiler.

Montreal'de Brockhouse Cooper'dan sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Alex Bellefleur, "Son bir yıl ya da benzei sürede, temerrütün kaçınılmaz olduğu noktasına doğru hareket ediyoruz" dedi ve "En muhtemel senaryo; Avrupa'nın kemer sıkma çabaları yoluyla Yunanistan'a destek sağlamaya devam etmesi, ancak 18 ila 24 ay sonra, politika yapıcıların, Yunanistan ekonomisinin halen daralmakta ve depresyonda olduğu ve durumun iyiye gitmediği gerçeği ile karşı karşıya kalacak olmaları. Bu noktada, borçlar konusunda daha anlamlı zarara razı olmaları göreceğiz" yorumunda bulundu.

Ankete katılanların yüzde 56'sı, Portekiz'in de Yunanistan ile aynı kaderi paylaşacağını düşünüyor. Ancak bu oran, Mayıs ayına göre 3 puan düşmüş durumda. İrlanda'ya yönelik beklenti iyileşmiş durumda. Katılımcıların yüzde 58'i İrlanda'nın temerrütten kaçınabileceğini düşünüyor. Dört ay önceki ankette, çoğunluk aksi yönde düşünüyordu.