Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin Fed başkanları tarafından yapılan açıklamalar devam ediyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD ekonomisinin daha da zayıflaması hâlinde Fed'in parasal genişlemeye gitmeye hazır olduğunu açıkladı. Bullard aynı zamanda enflasyonun da gözetileceğine dikkat çekti.

Fed'in yeterli miktarda silahı bulunduğunu belirten Bullard, düşük ölçekli büyümenin ekonomiyi şoklar karşısında daha kırılgan hâle getirdiğinin altını çizerek, “ekonomi daha da zayıflarsa, para politikası da buna göre uygulanır” dedi.

Fed Başkanı Ben Bernanke bu hafta ülkenin yüzde 9'larda seyreden işsizlik oranının “ulusal bir kriz” olduğunu söyledi. Dünyanın en büyğk ekonomisi, tüketici harcamalarının sinyal vermesi ve gelirlerin son 2 yılda ilk kez düşüş kaydetmesiyle Ağustos ayında hız kaybetti.

Fed yetkilileri 21 Eylül'de ekonomi ve istihdamı desteklemek üzere mortgage ve diğer kredi faizlerini düşürme kararı aldı. Fed'in planlarına göre banka, 400 milyar dolar değerinde kısa vadeli tahvili uzun vadelileriyle değiştirecek.

Yatırımcıların Operation Twist olarak adlandırılan bu planla ikna olmamaları sebebiyle hisse senetleri geçtiğimiz haftanın 2 gününde değer kaybetti.

Doğru tahvil alımlarının önemli bir araç olduğunu ve dikkatli bir şekilde uygulanmasının gerektiğini savunan Bullard, Fed'in yine de hâlâ enflasyon ve toparlanmayı desteklemek arasındaki ince çizgiye dikkat etmesinin gerektiğini belirtti.