Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Birçok uzman Evergrande batışının etkisini sınırlı görse de piyasalardaki satışlar Çin ile çok az bağlantısı olan şirket hisselerine kadar sıçramış durumda.

Pazartesi günü S&P 500 yüzde 1,7 düşüş ile mayıs ayından bu yana en kötü işlem gününü yaşadı. Dow Jones yüzde 1,8, Nasdaq ise yüzde 2,2 ekside kapandı.

Twitter, EBay, Kroger gibi Evergrande bağlantısı olmayan şirketler de sert satışlardan nasibini aldı.

Bir ara yüzde 2,9’a kadar düşen S&P 500’de kayıpların kısmen telafi edilmesinde vadeli piyasadaki büyük hacim ve JPMorgan stratejistlerinin “dipten alım” tavsiyesi etkili oldu. Amerikan hisselerinde TSİ 00:00’a doğru 30 dakika içinde 320 binden fazla vadeli kontrat el değiştirdi.

Sabah saatlerinde vadeliler Pazartesi günkü kayıpların bir kısmının geri alınacağına işaret ediyor. S&P 500 vadelileri yüzde 0,4 artıda. Asya’da tatilden dönen Japonya Borsalarında sert düzeltme yaşanırken geri kalanında toparlanma çabası görülüyor. Nikkei 225 yüzde 2'ye varan düşüş gösterirken, Hong Kong Hang Seng de geriliyor. Güney Kore Kospi ve Şanghay Bileşik ise yükselişte.

Bloomberg Dolar Endeksi 1153,6 seviyesinde yatay. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,32’de. Brent petrol kasım kontratı yüzde 0,8 yükselişle 74,5 dolardan alıcı buluyor.

Küresel piyasalar virüs gelişmelerini de izliyor

Pfizer ve BioNTech’in 5-11 yaş çocuklar arasında gerçekleştirdiği ve pozitif sonuçlar elde ettiğini duyurduğu deneyinin ardından uzmanlar çocukların aşıyı kullanımı için ekim ayına işaret ediyor. ABD’nin bir numaralı bulaşıcı hastalıklar danışmanı Anthony Fauci CNBC’ye yaptığı açıklamada ekim ayı sonunda beş ve üstü yaşlarındaki çocukların aşıya erişebileceğini öngördü.

ABD birçok yabancı turistin aşılanmış olması kaydıyla ülkeye girişlerine izin verecek. Öte yandan New York’taki Birleşmiş Milletler zirvesine katılan bir Brezilyalı delegenin pozitif çıkmasının ardından zirvede başka vakalar tespit edilmesinden endişe duyuluyor.