Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Enflasyonda yumuşamaya işaret eden veriler beklenirken ABD hisse senetleri endeksleri bu ay ilk kez yükselişle günü tamamladı.

Perşembe gününü S&P 500 yüzde 0,8, Nasdaq 100 yüzde 1,1 artıda kapadı. İki endeksin vadelileri de yükselişin haftanın son işlem gününde de sürebileceğine işaret ediyor.

Asya’da ise Çin ekonomisinin yeniden açılması teması hisseleri yukarı taşıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi altıncı hafta üst üste haftalık kazanca hazırlanıyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 1'i aşan yükseliş kaydederken anakara Çin endekslerinde daha sınırlı bir artış gözleniyor.

Enflasyon baskısında azalma beklentisi doları da aşağı çekiyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,3 ile üçüncü işlem gününde de kayıp yaşıyor.

ABD tahvil getirilerinde hafif hareketler var. 10 yıllık getiri yüzde 3,5 altında işlem görüyor. Petrol fiyatları hafif toparlansa da talep endişeleriyle yüzde 10’a yakın haftalık kayba hazırlanıyor. Brent petrol günlük yüzde 0,7 yükselişle 76,7 dolardan alıcı buluyor. Spot altın yüzde 0,5 artışla 1.800 doların hemen altında.

ABD'de ÜFE'de gevşeme bekleniyor

Yatırımcılar bugün ABD üretici fiyatları gelişmelerinden Fed’in faiz patikasına ilişkin ipucu almaya çalışacak. Bloomberg anketine göre ABD yıllık üretici fiyatlarının Ekim'deki yüzde 8 seviyesinden Kasım ayında yüzde 7,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Eğer beklenti gerçekleşirse tüketici fiyatlarına da etkisi bulunan üretici fiyatları ciddi oranda ılımlılaşma sinyali verecek. Bir başka Bloomberg anketinde ise aylık üretici fiyat artışının ekim ayındaki gibi yüzde 0,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Bloomberg Economics ekonomistlerine göre yavaşlayan iç ve dış talep, iyileşen arz zincirleri ve güçlü dolar ABD temel mallar enflasyonunun yumuşamasına yol açıyor. Çin enflasyonu da Sıfır Kovid politikasının etksiyle düşük seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Çin’de Kasım ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 1,6 ile bir önceki aydaki yüzde 2,1’lik enflasyona göre gerilerken üretici fiyatları yüzde 1,3 yıllık düşüş kaydetti. Düşük enflasyon verileri Çin’de faiz indirimi dahil olmak üzere ekonomik teşvikleri yeniden gündeme getirebilir.

Pinpoint Asset Management Başekonomisti Zhang Zhiwei piyasa ve hanehalkı güvenini artırmak için Çin hükümetinden teşvik hamleleri beklediğini dile getirdi.

JPMorgan’ın hisse stratejisti Marko Kolanovic ise ekonominin yeniden açılma süreci ve uygun parasal koşullara işaret ederek Çin hisseleri için iyimser olduğunu yineledi.