Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarındaki ralli, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin durumuna ilişkin belirsizliklerin küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri artırması ile birlikte durdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.2 aşağıda kapandıktan sonra yüzde 0.4 kadar düştü. Çin'in ABD'nin talepleri konusunda geri adım attığına ilişkin haberler, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret geriliminin süreceğine ilişkin spekülasyonu güçlendirdi. Ancak fiyatlardaki düşüş, sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) raporuna göre ABD'de stokların geçen hafta 2.13 milyon varil gerilemesi ile yavaşladı. ABD'de resmi stok verileri Çarşamba günü açıklanacak.

Ham petrol bu yıl, Suudi Arabistan öncülüğündeki OPEC + koalisyonunun arz bolluğunu gidermek için üretim kısıntılarına gitmesi ve ABD'nin İran ve Venezuela'ya yaptırımlarının arzı daha da sıkıştırmasının etkisiyle yaklaşık yüzde 30 yükseldi. Öte yandan, petrolün volatilite göstergesi, Rusya'nın, ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına varılacağına ilişkin umutların azaldığı bir ortamda, üretici grubuna üretim kısıntılarının uzatılmasının ertelenmesi için baskı yapmasının ardından yüzde 10 yükseldi.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petrol, çok fazla belirsizlikten, özellikle ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sonucuna ilişkin olanından dolayı 60 doların üzerine çıkmakta güçlük çekiyor," dedi ve "Ham petroldeki ralli Venezuela'ya yaptırımdan ve OPEC'in üretim kısıntılarından destek bulurken, ticaret görüşmelerinin sonucu kısa vadede yönü belirleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 23 sent kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 12:23'te 14 sent aşağıda 59.15 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat Salı günü 9 sent geri çekilerek 59.29 dolardan kapandı. Vadesi Çarşamba günü dolacak Nisan kontratı 11 sent düşerek 58.92 dolara indi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent düşerek varil başına 67.56 dolara indi. Kontrat Salı günü 7 sent yükselerek 67.61 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 8.41 dolar primli işlem gördü.