Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(12:30'da güncellendi)

Altın Londra'da, yatırımcıların borçlanma maliyetlerinin görünümü konusunda fikre sahip olmak için Fed toplantısının sonuçlarını beklemeleri ile birlikte, son sekiz ayın en düşük seviyesi yakınında yatay seyretti.

Fed, yetkililerin faiz artırımlarının zamanlamasını ve borçlanma maliyetlerinin izleyeceği yol konusunda kamuoyuna yönelik rehberliği değiştirip değiştirmemeyi değerlendirdiği toplantıyı bugün sonuçlandıracak. Altın, son iki günde, kısmen RSI göstergesinin 30 seviyesinin altında kalmasının da etkisi ile yükseldi. Bu göstergenin 30 seviyesinin altında kalması, teknik analize göre değerlendirmelerde bulunan bazı traderlar için, fiyatların yakın zamanda yukarı dönebileceği anlamına geliyor. Altının RSI göstergesi bugün 30 seviyesindeydi.

Altın, Fed'in aylık varlık alımlarını azaltmata hazırlanması ile birlikte, 2013 yılında 12 yıl süren rallisini sonlandırdı. Politika yapıcılar, Mart ayından bu yana, Fed'in varlık alım programını tamamlamasının ardından faizlerin bir süre daha düşük kalacağını söylüyor. Metal, doların 10 para biriminden oluşan sepet karşısında 14 ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, bu yıl ilk kez çeyrek dönemi düşüşle geçmeye yöneldi.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, bugünkü bilgilendirme notunda, "Bu akşama dek, altının bant içinde ve tedirgin bir seyir izleyeceğini düşünüyorum," dedi ve "Traderler, erken faiz artırımları konusunda yorum gelmesi beklenen bu toplantı öncesi 'kısa' pozisyonlandı. Böyle bir yorum gelmese, altında kısa pozisyonların kapatılmasından kaynaklanan bir ralli olabilir. Yorum gelirse, piyasa düşmeli" şeklinde görüş bildirdi. Kısa pozisyonların kapatılması, düşüş beklentis ile açılan pozisyonların kapayılması anlamına geliyor.

Spot altın fazla değişmeyerek, Londra saati ile 09:31'de, ons başına 1,235.24 dolarda kaldı. Metal iki gün önce 1,225.67 dolara düşerek 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,236 dolarda kaldı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırda, son 100 günün ortalamasının yüzde 33 altındaydı.

Düşük fiyatların talebi artırdığına ilişkin işaretler var. Dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin'de, Şanghay Altın Borsası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi bugün Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), ekonomiyi desteklemek için, temel refinansman faizini rekor düşük seviyeye indirdi ve varlığa dayalı menkul kıymet alımı yapacağını duyurdu. Çin Merkez Bankası, konu hakkında bilgiye sahip bir hükümet yetkisilne göre, ülkenin en büyük bankalarına 500 milyar yuan (81 milyar dolar) likidite enjekte edecek.

Hangzhou, Çin'de Yongan Futures Co. analisti Yang Xi, "ABD ekonomisi toparlanmaya devam ederken ve Avrupa ve Çin gibi diğer ülkelerde para politikaları ayrışırken, dolar değerli kalmaya devam edecek ve değerli metaller üzerinde baskı oluşturacak," dedi ve yatırımcıların Fed'in kullandığı dili yakından izleyeceğini sözlerine ekledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 6.2 ton düşüşle 1,707.5 tona geriledi ve Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Spot gümüş yüzde 0.4 düşüşle ons başına 18.6405 dolara geriledi. Platin fazla değişmeyerek ons başında 1,367 dolarda kaldı ve palladyum da yatay seyrederek 844 dolar seviyesini korudu.

Platin grubu metaller büyük ölçüde otomobillerin katalitik konvertör parçalarının üretiminde kullanılıyor. Avrupa'da otomobil satışları Ağustos ayında da yükselerek çıkışını 12'nci aya taşıdı.

(12:30'da güncellendi)