Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük altın tüketicisi konumundaki Çin, fiyatlar üzerinde daha fazla etki sağlayabilmek ve yuanın küresel kullanımını artırmak için, bugün yabancı yatırımcılara altın piyasasına ilk kez doğrudan giriş imkanı sağladı.

Şanghay Altın Borsası bugün, kentin serbest ticaret bölgesinde, lokal spot piyasasına bağlı bir şekilde, kontratları işleme başlatacak ve aralarında Goldman Sachs Group Inc. ve UBS AG'nin de bulunduğu yaklaşık 40 uluslararası üye piyasada işlem yapacak. Piyasaya giriş başlangıçta Çinli bazı yan kuruluşlara kısıtlandı. Altın Çin'de bu yıl, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Londra spot fiyatına göre ons başına 31 dolar kadar pahalı ve 42 dolar kadar ucuz seyretti.

Geçen yıl Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın kullanıcısı olan Çin, işlemleri daha geniş bir yatırımcı topluluğuna açarak, Asya'da bir gösterge fiyat oluşturmak istiyor. Çin ayrıca, politika yapıcıların geçen yılki 1990'lardan bu yana en büyük çaplı ekonomik özgürlüklerde genişlemeye yönelik taahhütlerinin ardından, ülkeye yönelik sermaye hareketleri üzerindeki kontrolleri azaltma yönünde çaba gösteriyor.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. emtia stratejisti Victor Thianpiriya, "Bu, altın piyasasını tüketimin olduğu yere daha fazla taşıma isteğinin bir göstergesi," dedi ve "Fiyat oluşumunun tüketimin merkezinde gerçekleşmesi akla uygun bir durum" şeklinde görüş bildirdi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, göreve gelmesinin birinci yıldönümüne günler kala, bugün serbest ticaret bölgesini ziyaret edecek. Serbest ticaret bölgesi uygulaması, faizlerin liberalize edilmesi ve küresel işlemlerde yuanın rolünün artırılması için zeminin yoklanması amacıyla başlatıldı. Çin Merkez Bankası guvernörü Zhou Xiaochuan bugünkü açılış törenine katılacak.