Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Altın, dolardaki güçlenme ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve son bir ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleltirdi. Palladyum yaklaşık beş yılın en düşük seviyesinde işlem gördü.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,133.47 dolara kdar indikten sonra, Londra saati ile 10:38'de 1,135.15 dolara geldi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.5 kadar yükselmişti.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV stratejisti Georgette Boele, "Mevcut ortamda, volatilite, yalnızca altın piyasasında değil, aynı zamanda hisse senedi ve faiz piyasalarında da  oldukça fazla," dedi ve "Çin'de, beklentileri iyileştiren ve dolara güç veren merkez bankasının attığı adım altını bir miktar baskı altında tutuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar, son beş günde ilk kez paralarını altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) çektiler. Volatilite, Çin hisse senetlerinin, düşürülen faizlerin 5 trilyon dolarlık kaybı durduramamasının ardından, 1996'dan bu yana en büyük beş günlük düşüşünü göstermesi ile birlikte, küresel finans piyasalarında artış gösterdi.

Allianz SE baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, küresel piyasalardaki istikrarsızlığın Fed'i Eylül ayında faiz artırmaktan alıkoyabileceğini söyledi. Traderlar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, ABD'nin gelecek ay faiz artırma ihtimalini yüzde 26 olara görüyor. Bu olasılık Temmuz sonunda yüzde 40 seviyesindeydi.

Yön Aşağı

Sydney'de Westpac Banking Corp. kıdemli ekonomisti Justin Smirk, telefon yoluyla Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Desenflasyon ve düşük büyüme ortamındayız. Bu emtia için olumsuz," dedi ve "Altında halen beklentim aşağı. Fed, ABD ekonomisinin zayıf ve büyümenin yavaş olmasından dolayı faiz artırımına gitmede isteksiz olursa, bu da altın için yukarı yönlü bir faktör olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, Salı günkü yüzde 1.3'lük geri çekilmesinin ardından, yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,134.30 doalra indi.

Spot gümüş yüzde 1 düşüşle ons başına 14.55 dolara inerken, platin yüzde 0.4 yükselişle ons başına 981.96 dolara çıktı.

Palladyum Salı günü yüzde 6.3 düşüşle Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra fazla değişmeyerek 538.40 dolarda kaldı. Güney Afrika'da, Salı günü açıklanan resmi verilere göre, palladyum dahil platin ve platinle ilişkili metallerin üretimi Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 arttı. Güney Afrika, rusya'nın ardından en büyük üretici konumunda.

(15:00'te güncellendi)