Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Avrupa’ya yapılacak ilk doğalgaz sevkiyatının, Rusya’nın domine ettiği gaz piyasalarında yeni bir rekabet yaratması bekleniyor.

Geliştirdiği kaya gazı çıkarma teknolojisi sayesinde dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi konumuna gelen ABD’den Avrupa’ya ilk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sevkiyatının, bugün Portekiz limanına ulaşması bekleniyor.

Avrupa, bu sevkiyatla ABD gazının ihraç edildiği üçüncü kıta konumuna gelirken, ülkenin gelecek yıl küresel LNG piyasalarında da yaklaşık yüzde 18’lik arz artışı sağlayacağı öngörülüyor.

Rusya'yla yaşanan kriz sonrasında yeni arayışlara giren Türkiye’nin de ocak ayında ABD'den 83 milyon metreküplük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı gerçekleştirdiği bildirilmişti.

Doğalgazda en büyük müşterisi Avrupa piyasaları olan Rus enerji şirketi Gazprom’un ise, petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel ekonomik durgunluk nedeniyle halihazırda düşmekte olan gaz fiyatlarının yanı sıra ABD’nin de gaz ihracına başlamasıyla nasıl bir hamle yapacağı ise tekrar gündeme geldi.

"Rusya'nın yeni bir stratejiye ihtiyacı var"

Societe Generale Avrupa Doğalgaz ve LNG Piyasaları Kıdemli Uzmanı Thierry Bros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya’nın Avrupa’ya ihracı başlayan ABD gazıyla rekabet edebilmek için yeni bir strateji geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Rusya’nın, pazar payı veya gaz fiyatı arasında bir seçim yapması gerektiğine işaret eden Bros, “Eğer pazar paylarını muhafaza etmek istiyorlarsa, ihraç ettikleri gaz hacmini arttırarak fiyatları daha da düşürmeleri gerekecek.” dedi.

Bros, Rusların gaz ihracını arttırıp bu sayede gaz fiyatlarını düşürmeleri durumunda, Amerikan LNG üreticilerinin Avrupa’ya gaz ihracından vazgeçmek zorunda kalabileceğini ve pazar şartlarının ekonomik olmaktan çıkacağını söyledi.

Geçen yıl Litvanya'da bir LNG terminali açılmasına karşılık, Gazprom'un fiyatlarında yüzde 23'lük bir indirim yaptığına işaret eden Bros, "Rusya eğer ABD gazını fiyat kırarak durdurmayı başarabilirse, gücünü doğrudan göstermiş olur ve Avrupa bölgesine daha fazla doğalgaz satmayı da başarabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Gazprom, kaya gazını küçümsemişti"

Merkezi Moskova'da bulunan Renaissance Capital'ın Petrol ve Doğalgaz Analisti İldar Davletshin de Gazprom’un geçmişte ABD kaya gazıyla ilgili gelişmeleri küçümsediğini ancak artık bu konunun çok daha ciddiye alındığını vurguladı.

Rus enerji şirketinin, Avrupalı müşteriyle doğalgaz kontratlarını revize ederek Rus gazını daha çekici bir hale getirmeye çalıştığını belirten Davletshin, “Gazprom, AB anti-tröst kurumları ile de işbirliği yapmak arzusunda. Artık daha fazla gazı petrol fiyatlarına endeksli kontratlar yerine spot piyasalarda satmaya razı olmaya başladı.” dedi.

Davletshin, Gazprom’un doğrudan bir fiyat savaşına niyeti olmasa bile, müşterilerine daha fazla indirim ve farklı avantajlar sağlayarak dolaylı yoldan böyle bir savaşı körüklediğini ifade etti.