Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Altın, Mayıs ayının başında göründüğünden çok farklı görünüyor. Değerli metal, yatırımcıların ABD faiz artırımı beklentileriyle, platin, paladyum ve gümüşle birlikte Kasım ayından beri görülen en sert aylık kaybına hazırlanıyor.

Altın, doların yükselmesi ve yatırımcıların Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gideceği yönündeki beklentilerini artırmasıyla, Mayıs ayında yüzde 5 geri çekilerek bu yılki kazançlarını azalttı. Yüksek faiz oranları, altının faiz ödemesi yapan varlıklar karşısındaki cazibesini azaltıyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü Harvard Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği konuşmasında, gelecek aylarda faiz artırımına gidilmesinin uygun olacağını dile getirdi. Önceki günlerde ise Fed yetkilileri politika sıkılaştırmasından yana tavır sergilemişlerdi.

Fakat bir miktar endişe hala mevcut. bölgesel Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günkü açıklamasında, küresel riskler devam ederken aceleci davranmanın nedensiz olduğunu ortaya koymuştu. Los Angeles'ta DoubleLine Capital LP CEO'su Jeffrey Gundlach, traderlar vadeli piyasalarda Haziran ayına yüzde 50 ihtimal vermediği sürece Fed'in faiz artırımından kaçınacağını öngörüyor.

Chicago'da RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Phil Streible, "Faiz artırımı kaçınılmaz gibi görünüyor. Haziran da olsa Temmuz da olsa kesin gibi duruyor ve Yellen açıklamalarından emin. Şurası kesin, altın öngörülebilir bir gelecekte baskı altında olacak" dedi.

New York'ta Comex'te işlem gören Ağustos vadeli altın kontratları yerel saat ile 13:47'de yüzde 0.5 düşerek onz başına 1,216.70 dolar seviyesine geriledi. Değerli metal bu ay yüzde 5.7 ekside bulunuyor.