Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Kanadalı enerji üreticilerinin petrol üretim merkezinin merkezinde meydana gelen yangının hafiflemesiyle, üçüncü haftalık kazançlarının bir kısmını geri verdi.

New York'ta petrol vadeli konratları, yüzde 0.3 düştü. Konuya yakın kaynaklara göre Suncor Energy Inc. gelecek hafta itibariyle çalışanlarının çoğunun geri dönmesini planlıyor ve orman yangını nedeniyle faaliyetleri durdurulan tesislerini çalıştırmaya başlamaya hazırlanıyor. Petrol fiyatları, ABD'li tedarikçilerin küresel arz fazlasını azaltmasıyla, Perşembe günü varil başına 50 doların üzerine tırmanmıştı.

Utah'da US Bank'ın The Private Client yöneticisi Mark Watkins, "En sonunda arz ve talep dengeye geliyor. Fiyatlar 50-60 dolar seviyesine geldikçe zorlanmalar olacaktır. Stoklar hala yüksek ve bu sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.

Petrol, Şubat ayındaki 12 yılın düşük seviyesini görmesinin ardından New York'ta yüzde 85'in üzerinde yükseliş kaydetti. Yükselişte, Nijerya, Libya, Kanada ve ABD'de azalan petrol üretiminin etkisiyle küresel arz fazlasının azalacağı yönündeki işaretler etkili oldu.

Nymex'te işlem gören Temmuz vadeli ABD petrolü kontratları 15 cent düşerek, haftayı varil başına 49.33 dolar seviyesinden kapattı. En yakın vadeli WTI petrolü kontratları bu hafta yüzde 3.3 yükseldi. Perşembe günü 50.21 dolara kadar tırmanan vadeli kontratlar, 9 Ekim'den bu yana görülen en yüksek seviyesini gördü.