Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ham petrol ve akaryakıt stoklarındaki yüksek seyrin fiyatların varil başına 40 dolara doğru düşmesine neden olması ile birlikte, son bir yılın en büyük aylık düşüşüne yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bugün fazla değişmedi ve bu ay yüzde 15 düştü. ABD ham petrol stokları Mayıs ayından bu yana ilk kez yükselirken, benzin stokları 22 Temmuz haftası arttı. Bu durum, zaten son 20 yılın mevsimsel olarka en yüksek seviyesinde bulunan arzın daha da artmasına neden oluyor.Libya'nın en büyük petrol limanları, tesislerdeki koruma görevlileri ile anlaşmazlığın gidirilmesinin ardından yeniden açılıyor.

Petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, Nijerya ve kanada'daki arz kesintilerinin küresel arz fazlasını azaltması ile birlikte yaklaşık iki kat arttıktan ssonra, Haziran ayının başından bu yana yaklaşık yüzde 20 geriledi. BP Plc, Royal Dutch Shell Plc ve Total SA gibi büyük petrol şirketleri, düşük petrol fiyatlarının etkisini sürdürmesi ile birlikte, ikinci çeyrek karlaroında ciddi düşüşler açıkladı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Piyasada çok fazla petrol var, çok büyük miktarda petrol var," dedi ve "petrol 40 doalr ile 50 dolar arasındaki bantta ve 40 doların altı sorun olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent düşerek, Hong Kong saati ile 13:57'de varil başına 41.05 dolara geşdi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.9 düşeerek 41.14 dolar ile 19 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 30 altındaydı. Aylık düşüş Temmuz 2015'ten bu yana en sert kaybı işaret ediyor.

Cuma günü vadesi dolacak Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent düşerek varil başına 42.65 dolara geriledi. Fiyatlar bu ay yüzde 14 ile Aralık'tan bu yana ens ert aylık kaybına yöneldi. Daha aktif Ekim kontratı 4 sent düşüşle 43.19 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 1.58 dolar primli işlem gördü.