Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Başarısız darbe girişimi ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu indirmesiyle geçen hafta 3.09 ile rekor kıran Dolar/TL 3'ün altına indi.

Dün dolar endeksindeki değer kaybının etkisiyle 9 günün en düşük seviyesi olan 3.0083'e inen dolar/TL, bugün 3.01-3.02 bandındaki hareket etti, kur ABD'de beklentinin altında kalan büyüme verisinin ardından 3'ün altını gördü. 2.9943'e kadar gerileyen kur böylece 20 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

10 yıllık tahvil faizi ise %9,67 ile 10 Temmuz'dan beri en düşük seviyede. BIST Bankacılık Endeksinde günlük yükseliş %1'i aştı.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ülke ekonomisi yılın 2. çeyreğinde % 1.2 ile beklentilerin altında büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan uzmanların beklentisi % 2.5'ti. İlk çeyrek büyümesi ise %1.1'den %0.8'e revize edildi.



Dün açıklanan TCMB verileri, yurtiçi yerleşiklerin, darbe girişimi sonrasında geçen hafta 8.5 milyar dolar tutarında döviz sattığını, yabancı yatırımcının portföy çıkışının sınırlı olduğunu göstermişti.

- Dış açık arttı

Bugün açıklanan veriye göre Türkiye'de dış ticaret açığı, % 5 artarak 6 milyar 559 milyon dolara yükseldi. İhracat, haziranda geçen yılın aynı ayına göre % 8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalatı % 7 artarak 19 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı diğer bir veriye göre Türkiye'nin turizm geliri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre % 35,6'lik  düşüşle 4 milyar 981 milyon 318 bin dolara indi.



Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş bugün yaptığı açıklamada darbe teşebbüsünün ekonomideki olumsuz etkisinin minimal olduğunu belirterek "kısa sürede döviz kurları normal seviyesine gerileyecek, faizler normal noktaya çekilecek" açıklamasını yapmıştı.

Dolardaki hareketi değerlendiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem kurun önümüzdeki hafta 3'ün altına gerileyeceğini söylemişti.



- Japonya'dan sınırlı adım

Yurtdışında Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) kararları etkili oluyor.

BoJ bugün politika faizinde değişikliğe gitmezken, beklentilerin altında teşvik programı açıkladı. Banka, ETF alımlarını 3.3 trilyon yenden 6 trilyon yene çıkarırken banka, para tabanı hedefini 80 trilyon yende tuttu.