Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(09:20'de güncellendi)

Altın, ABD'de istihdam verisinin işgücü piyasasının gücünü göstermesi ve bunun sonucu Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte, son bir haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,331.59 dolara kadar indikten ve 29 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 13:07'de 1,337.93 dolara geldi. Metal Cuma günü yüzde 1.9 ile 9 Mayıs'tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Altın bu yıl, tüm büyük eonomilerdeki düşük ya da negatif faizlerden dolayı yatırımcıların değer koruma amacıyla ametale yönelmeleri ile birlikte yüzde 26 ralli yaptı. Fed şimdi, ABD'de tarım dışı istihdamın, Haziran ayındaki 292,000 artışın ardından, Temmuz ayında 255,000 ile Bloomberg'in anketine katılan 89 ekonomistin tümünün tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından faiz artırımına hazırlanabilir.

ABD'de işsizlik oranı, işgücüne kartılanların çoğunun iş bulmasından dolayı söz konsuu dönemde yüzde 4.9 seviyesinde kaldı. Bloomberg'in derlediği Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadeli işlemlerine göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, 4 Ağustos'taki seviyesi olan yüzde 37'den yüzde 47'ye tırmandı.

Singapur'da IG Asia Pte piyasa stratejisti Bernard Aw, "Tahvillerin halen çok cazip geitiriler sağlamadığı ve hatta negatif faizlerin olduğu bir ortamda olmamızdan dolayı, altın için yılın kalan kısmında yukarı yönlü bir beklenti var," dedi ve "Fed'in bu yıl faiz artıracağına ilişkin beklentiler güçlense bile, muhtemelen bir artış olacak ve bu durum tek başına altına yönelik yükseliş beklentilerini somut bir şekilde bozmayacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 8.3 ton artarak 2,039.5 tona çıktı. Varlıklar böylelikle yükselişini sekizinci güne taşıdı ve Temmuz 2013'ten beri en yüksek seviyesine çıktı.

Aw, "Altın fiyatlarındaki düşüşün, altında yükseliş bekleyenlerin ETF'lere giriş yapmasını ya da ETF varlıklarını artırmasını sağlaması mümkün" dedi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatıyüzde 1.9 düşerek 286.63 yuana (ons başına 1,337.83 dolar) indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 1.9 düşerek gram başına 287.75 yuana inerken, gümüş yüzde 3.6 ile 22 Nisan'dan bu yana en hızlı güniçi kaybını yaşayarak kilogram başına 4,335 yuana geriledi.

Spot gümüş ve platin yüzde 0.2 yükselirken, palladyum yüzde 0.1 düştü.

(09:20'de güncellendi)