Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini gelecek ay yapılacak olan gayrıresmi OPEC görüşmelerine ilişkin beklentilere çevirmeleri ve temsilcilerin üretimin dondurulmasına ilişkin bir planın olmadığını kaydetmesi ile birlikte, iki haftanın en yüksek kapanışından düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 2.9 yükseldikten sonra yüzde 1 kadr geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri, Katar Enerji bakanı ve topluluğun başkanı Mohammed Al Sada'ya göre, piyasaya istikrar kazandırma konusunda sürekli değerlendirmelerde bulunuyor. OPEC'ten iki temsilci, geçen hafta yaptıkları açıklamda, OPEC üyelerinin Cezayir'de yapılacak olan Uluslararası Enerji Forumu'nda piyasayı görüşme niyetinde olduğunu, ancak üretimin dondurulmasına ilişkin başarısızlığa uğrayan anlaşma çabalarını yeniden canlandırmak için bir plan olmadığını belirtti.

Petrol, geçen hafta Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde düşerek ayı piyasası oalrak tanımlanan duruma girmesinin ardından dalgalı seyretti. OPEC'in internet sitesinde yayınlanan Al Sada'nın açıklamalarına göre, fiyatların, talebin güçlenmesi ile birlikte, bu yılın ilerleyen dönemlerinde artması bekleniyor. ABD'de ham petrol ve benzin stokları mevsimsel olarak en az 20 yılın en yüksek seviyesinde kalırken, Goldman Sachs Group Inc., piyasanın 2016 yılının ikinci yarısı boyunca ılımlı bir açığa sahip olacağını kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "OPEC'in arzı daraltma konusunda somut bir şeylegeleceğini kimse ciddi olarak düşünmüyor," dedi ve "40 dolar yakınındaki destekten sıçraması ile birlikte, arzda herhangi bir artış olmaması durumunda, petrol fiyatları, son dönemdeki işlem aralığının 44 ila 45 dolar civarındaki orta noktasına doğru hareket eder" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 44 sent düşerek varil başına 42.58 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 11:55'de 42.63 dolara geldi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.22 dolar artarak 43.02 dolar ile 25 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 altındaydı.

Ekim vadeli brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48 sent ya da yüzde 1.1 düşerek varil başına 44.91 dolara kadar indi. Kontrat Pazartesi günü yüzde 2.5 yükselerek 45.39 dolar ile 22 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli, WTI'a kıyasla 1.61 doalr primli işlem gördü.