Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, CMC Markets'e göre, bu yıl yüzde 25'in üzerinde artış göstererek zirvesini yaptı ve Avrupa2ya ilişkin endişelerin azalması ve AND ekonomisinin güçlülük işaretleri göstermesi ile birlikte, aşağı yönde hareket etmeye hazırlanıyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, Salı günü Bloomberg Television'ın "Trendi,ng Business" programına yaptığı değerlendirmede, "Altın yapabileceğinin en iyisini yaptı," dedi ve "Altın bu yıl, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararınının da içinde bulunduğu küresel belirsizlik ortamında, yatırımcıların güvenli liman aramalarıyla birlikte yüzde 26'nın üzerinde değer kazandı" dedi.

McCarthy'ye göre, altın muhtemelen ons başına 1,300 doalrın altına inecek ve bu hareket 1,210-1,225 aralığı civarına doğru daha da düşüşün işaretini verecek. McCarthy, "Korkunun azalması ve Avrupa'nın bölünmesine ilişkin endişelerin uzaklaması ve doların da güçlenmesi ile birlikte altının güçlü bir baskı altında kalmasını bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın iklinci günde de fazla değişmedi ve Singapur sati ile 11:24'te ons başına 1,334.92 dolarda kaldı. Metal Cuma günü yüzde 1.9 düşüşle 1,336.00 dolara inerek 28 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti.

ABD'de CUma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi, dünyanın en büyük ekonomisine yönelik güvenin artmasına neden oldu ve Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altın ve diğer değerli metallerin cazibesini azaltıyor.

ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz ayıda 255,000 arttı ve Bloomberg'in anketine katılan 89 ekonomistin tümünün tahminlerinden daha iyi çıktı. Bloomberg tarafından derlenen Fed fonları vadeli kontratları verilerine göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, 4 Ağustos2taki seviyesi olan yüzde 37'den yüzde 47'ye çıktı.

Londra Metal Borsası, Dünya Altın Konseyi, bir grup banka ve aracı kurum ile birlikte, LMEprecious adıında ortak bir yapı oluşturuyor. Bu kuruluş, gelecek yılın ilk yarısında altın ve gümüş kontratlarında merkezi takas işlemleri başlatacak.

Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 19.7380 dolarda kaldı.

Platn fazla değişmezken, palladyum yüzde 0.6 kadar değer kaybetti.