Advertisement
Brisa'nın esas faaliyet karı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artarak 108,7 milyon lira oldu.

Brisa'dan yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk yarısında 2015'in aynı dönemine kıyasla şirketin net satış gelirleri yüzde 5, brüt karı yüzde 20 arttı. Şirket, Lassa markasıyla Avrupa pazarında yüzde 5 büyüme kaydetti.

Bu dönemde, Brisa'nın brüt karlılık oranı yüzde 32,4 ile geçen yılın 4 puan üzerinde gerçekleşirken, esas faaliyet karı da yüzde 9 artışla 108,7 milyon liraya ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı stratejileri doğrultusunda istikrarlı bir büyüme performansı sergilediklerini ifade etti.

Yılın ilk yarısında yurt içi otomobil ve hafif ticari araç lastikleri segmentinde pazarın üzerinde performans sergilediklerini ve pazar payı kazanma başarısı elde ettiklerini belirten Gürçay, şunları kaydetti:

"Rekabetin yüksek olduğu binek lastikleri ekonomik segmentte, Dayton markamızla iyi bir performans sergiledik. Ticari ürünler segmentinde ise müşterilerimize değer sağlayan aksiyonlarımız ile pazara paralel bir performans sergileyerek pazar payımızı koruduk. Ticari ürünler pazarında önemli bir iş alanı olan kaplama lastikleri segmentinde kayda değer bir büyümeyle pazar payımızı artırdık. Uluslararası pazarlarda da rekabetçiliğimizi koruyoruz. 2016 yılı ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre, Lassa uluslararası satışlarında adet bazında toplam yüzde 11 artış sağladık. Bu yıl ilk 6 ayda Avrupa lastik pazarı yüzde 0,6 büyürken, Lassa yüzde 5'lik büyümeyle potansiyelini gerçekleştirme yolunda atılım içinde."
- Lastik pazarı hareketli bir yarıyıl geçirdi

Bu yılın ikinci çeyreğinde, Çin ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde toparlanma görülürken, dünya genelinde akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle araçların daha fazla kilometre yapması dikkati çekti.

Çin, Rusya ve Brezilya pazarları başta olmak üzere dünyada hafif ve ağır ticari araç lastikleri pazarında, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 3 büyüme kaydedildi.

Avrupalı üreticilerin operasyonlarını yeniden şekillendirmesi ve yeni üreticilerin pazara girmesiyle Avrupa lastik pazarında ise rekabet artmaya başladı. Avrupa lastik pazarında, yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 büyüme gerçekleşti. Avrupa hafif ve ağır ticari araç yenileme lastik pazarında da rekabetçi ithal lastik adetlerinde artış görülmesi ve araçların daha fazla yol yapması gibi nedenlerle yaklaşık yüzde 2 büyüme elde edildi.

Bu yılın ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomobil lastikleri pazarı aynı seviyede kalırken, hafif ticari araç lastikleri pazarı yüzde 5 daraldı.

Bununla birlikte ticari araç üretimindeki düşüş, yenileme pazarındaki satışları tetikledi ve kamyon ve otobüs lastikleri pazarında yüzde 9 artış elde edildi.

AA